LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novootvoreni „escape room“ u Zagrebu

FOTO: U ClueGo Escape Roomu postajete lopovi koji moraju ukrasti slavnu Mona Lisu

Zabavnu stranu lopovskog zanata dočarava novootvoreni „escape room“ u Zagrebu. Provjerili smo koliki izazov predstavlja krađa Mona Lise i koliko uistinu vrijedi tajanstveni osmijeh renesansne ljepotice.

Zabavnu stranu lopovskog zanata dočarava novootvoreni „escape room“ u Zagrebu. Provjerili smo koliki izazov predstavlja krađa Mona Lise i koliko uistinu vrijedi tajanstveni osmijeh renesansne ljepotice.

Jedna od najpoznatijih slika na svijetu, Mona Lisa, ukradena je iz Louvrea. U svojoj je galeriji čuva poznati ljubitelj i sakupljač umjetnina. Na vama je da ju ponovno ukradete i zamijenite kopijom prije otvorenja galerije. Jeste li spremni?

Uvod je ovo u uzbudljivu potragu za slavnom slikom koju smo iskusili u novootvorenom ClueGo Escape Roomu u Ulici kneza Borne 12 u Zagrebu. Mastermind koji stoji iza svega i koji nas je vodio kroz pljačku jest Kristijan Petrović, student Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Kristijana su escape room igre oduševile prvi put kad ih je isprobao te je odmah s kolegama odlučio otvoriti vlastiti escape room centar.

– Prilikom odabira i osmišljavanja igara imali smo par kriterija kojima smo se vodili. Prvo, htjeli smo zvučno (atraktivno) ime za svaku sobu, zatim, htjeli smo dobru priču i treće, htjeli smo osmisliti originalne zadatke koji će igračima biti zanimljivi i izazovni. Sam proces izgledao je tako da bismo se našli kod nekoga od nas, ili u kafiću, i zatim brainstormali te nabacivali ideje i prijedloge. Zatim bismo vidjeli kako nam se to uklapa u cijelu priču i korak po korak nastale su naše prve dvije igre – Mona Lisa Heist i Memento. Sve smo u sobama odradili sami, od bojanja i pregrađivanja prostora, do slikanja umjetničkih djela u Mona Lisi te izrade pojedinih rekvizita. – rekao nam je Kristijan.

Čim smo ušli u sobu, vidjeli smo koliki je trud uložen u njezinu izradu. Sve je u sobi tematski povezano te je naglasak stavljen na detalje koji bi se u stvarnosti našli u galeriji. Prvo smo se morali priviknuti na mrak i upotrijebiti svjetiljke jer, naravno, u pljačku se ide usred noći. Potom smo krenuli u akciju. Trebalo je pronaći tragove, riješiti zagonetke, razbiti šifre i otključati brave. Iako smo pokušali međusobno komunicirati, nismo smjeli biti previše glasni da ne pokrenemo tihi alarm. Srećom, imali smo rukavice na rukama da slučajno ne ostavimo otiske. Bojali smo se da ne izgubimo bitku s vremenom. Naime, za krađu smo imali samo 75 minuta. Stalno su nas prolazili trnci i mogli smo zamisliti kako se osjećao onaj talijanski lopov koji je davne 1911. godine Mona Lisu ukrao iz pariškog muzeja te joj time osigurao svjetsku slavu.

FOTO: Studentski.hr

Nakon još malo puzanja po podu i par hintova koje nam je dao Kristijan, ipak smo uspjeli, uz nekoliko minuta viška, ako se smijemo pohvaliti, te se misteriozna ljepotica konačno našla u našim sigurnim rukama. Njezin je osmijeh bio vrijedna nagrada za sve naše muke. No nisu sve ekipe bile toliko spretne i imale potrebne lopovske vještine:

– U krađi Mona Lise u jednom se trenutku od igrača traži da poslušaju snimku na CD-u. Na jednoj od slika u galeriji zalijepljena su tri CD-a. Jednoj je grupi palo na pamet da odlijepe jedan od CD-ova sa slike i njega poslušaju. Bili su vrlo razočarani kada su shvatili da je na CD-u ljepilo i da ga neće moći staviti u player. Druga je grupa igrača imala ideju da CD playeru treba antena pa su neko vrijeme na njega pokušavali spojiti metalni štap – ispričao nam je Kristijan te dodao – najsimpatičniju anegdotu imali smo sa skupinom mladih igrača od 14 godina koji su u jednom trenutku pronašli gramofonsku ploču i zaključili – to je veeeliki CD. –

Kao što vidite, lopovski život može biti itekako zabavan. Ako ga i vi želite iskusiti, sada vam se pruža idealna prilika. ClueGo u ponudi ima studentsku srijedu, što znači da svake srijede svi studenti ostvaruju 20 posto popusta na igre. Ekipa portala Studentski.hr uspjela je ukrasti Mona Lisu, možete li ju ukrasti i vi?

FOTO: STUDENTSKI.HR