LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Reakcije na odluku Senata o Hrvatskim studijima

"Novi studenti jednostavno neće htjeti upisati naše smjerove, pogotovo ako imaju alternative na drugim fakultetima"

S druge strane, voditelj Hrvatskih studija Mario Grčević izjavio je da vjeruje kako će Hrvatski studiji s vremenom dostići status fakulteta, no da za to još uvijek nemaju zakonske uvjete. Grčevića je podržao i Studentski zbor Hrvatskih studija.

S druge strane, voditelj Hrvatskih studija Mario Grčević izjavio je da vjeruje kako će Hrvatski studiji s vremenom dostići status fakulteta, no da za to još uvijek nemaju zakonske uvjete. Grčevića je podržao i Studentski zbor Hrvatskih studija.

Hrvatski studiji postali su, odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu, sveučilišni odjel. Članovi Senata odluku su donijeli velikom većinom glasova, iako su se takvom ishodu protivili studenti koji su u to vrijeme prosvjedovali ispred Rektorata. Odluka Senata izazvala je mnoge reakcije.  

Antea Anđelić, studentica komunikologije s Hrvatskih studija koja je aktivno sudjelovala u prosvjedu i radu udruge ''Studenti govore'', koja se od samog početka zalagala da se Hrvatskim studijima izglasa status fakulteta, izjavila je:

– Poslali smo pismo svim senatorima u kojem ih molimo da promisle o ovoj odluci jer ona znači jako velike promjene na Hrvatskim studijima. Da je ta promjena pozitivna i ide u smjeru fakulteta, ovog prosvjeda ne bi bilo. Zaista ne postoji pravna prepreka koja nas sprečava da postanemo fakultet, dok odjel kao sastavnica Sveučilišta dosad nije ni postojao. Mi bismo bili prvi i jedini, a zapravo ne znamo ni što to znači te što sve time dobivamo i gubimo. O jučerašnjem sastanku je rekla: Voditelj HS-a držao je predavanje bez mogućnosti za pitanja sat i trideset minuta nakon kojih nismo saznali ništa što nije javni podatak i što nismo znali i prije sastanka. Nismo dobili jasan odgovor što je odjel i kako se to odražava na naše obrazovanje i na našu budućnost. Nismo imali ni priliku postavljati pitanja. Svi tvrde da pretvaranjem u odjel mi rješavamo administrativnu zbrku, no nitko nam nije objasnio na koji način.

Profesor sociologije s Hrvatskih studija Renato Matić zabrinut je za budućnost Hrvatskih studija iz drugog razloga:

– Naši maturanti će biti zbunjeni jednako kao i studenti. Ovakva neizvjesnost o budućnosti Hrvatskih studija i nedostatak informacija vidjet će se na upisnim listama, siguran sam. Već smo imali takve situacije, moglo bi se dogoditi da novi studenti jednostavno neće htjeti upisati naše smjerove, pogotovo ako imaju alternative na drugim fakultetima.

Studenti psihologije možda se moraju najviše brinuti jer se svojim programom najmanje uklapaju u novu sliku Hrvatskih studija. Marina Štambuk, poslijedoktorantica na odjelu za psihologiju, naglasila je:

– Ne znam koliko su ljudi koji sjede tamo unutra i odlučuju o Hrvatskim studijima upućeni u situaciju. Bojim se da nitko u cijeloj ovoj priči nema dovoljno informacija da bi formirao neko svoje mišljenje. Sve informacije dolaze nam usmeno, nitko ne može imati pisani dokument i službeni zaključak na koji se može osloniti. Najveći je problem što upravo zbog toga postoji i podijeljenost unutar fakulteta. Prezentirano nam je puno informacija od kojih su neke točne, neke reinterpretirane, a neke posve netočne. Dodala je: Studenti su po članku 6. aktivni članovi akademske zajednice, zato su nastavnici sa studentima zajedno trebali raditi kako bismo došli do rješenja naše situacije. Suradnja je glavno načelo po kojem bi Sveučilište u Zagrebu trebalo funkcionirati, a to se u ovom slučaju izgubilo.

S druge strane, voditelj Hrvatskih studija Mario Grčević izjavio je da vjeruje kako će Hrvatski studiji s vremenom dostići status fakulteta, no da za to još uvijek nemaju zakonske uvjete. Grčevića je podržao i Studentski zbor Hrvatskih studija na sastanku studenata i voditelja koji se održao u ponedjeljak navečer na Kampusu Borongaj. 

Senat Sveučilišta u Zagrebu javnosti je obznanio da su za provedbu statusne promjene zadužena privremena tijela Sveučilišnoga odjela Hrvatski studiji – pročelnik Sveučilišnoga odjela, Kolegij i Znanstveno-nastavno vijeće Sveučilišnoga odjela te da su ta tijela dužna izraditi Pravilnik o ustroju i djelovanju Sveučilišnoga odjela Hrvatski studiji, donijeti druge opće akte te pripremiti studijske programe u skladu s prihvaćenim preporukama. Također, uvjeravaju studente da nisu ništa izgubili ovom odlukom te da mogu završiti svoj studij prema pravilima koja su vrijedila kad su se upisivali.