LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
50. izvedba predstave

„Umišljeni bolesnik“ zajedljivog Molièrea nastavlja živjeti na pozornici Gavelle

Od svoje premijere u rujnu 2015. godine predstavu „Umišljeni bolesnik“ vidjelo je više od šesnaest tisuća gledatelja. Jubilarna 50. izvedba u Gavelli očekuje nas 11. siječnja.

Od svoje premijere u rujnu 2015. godine predstavu „Umišljeni bolesnik“ vidjelo je više od šesnaest tisuća gledatelja. Jubilarna 50. izvedba u Gavelli očekuje nas 11. siječnja.

U srijedu 11. siječnja 2017. u kazalištu Gavella svečano će se, po 50. put, izvesti predstava Umišljeni bolesnik J.B. P. Molièrea. Umišljeni bolesnik (Le Malade imaginaire), komedija-balet u tri čina, posljednje je njegovo djelo, premijerno izvedeno 1673. godine

Veliki komediograf i glumac, dugo bolestan od tuberkuloze, kolabirao je na četvrtoj izvedbi u ulozi Argana, te je ubrzo preminuo. Njegov je tekst nastavio živjeti, pa je ova bespoštedna satira na temu liječnika i medicine, njihove prijetvornosti i pohlepnosti do danas ostala stalnim gostom kazališnih pozornica, neprestano provocirajući nove pristupe. Bezobrazan i anarhističan, ironičan i zajedljiv – ovo je Molière koji propituje ne samo svoj i onodoban, već i naš, ovodobni svijet, koristeći humor kao oruđe za dinamičan dramski obračun s onim što mu smeta.

Foto: Gavella

Od svoje premijere u rujnu 2015. godine Umišljenog bolesnika vidjelo je više od šesnaest tisuća gledatelja. Osim na matičnoj pozornici, vidjela ga je publika u Čakovcu, Mariboru, na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Festivalu purgatorije u Tivtu, u Sarajevu i Slavonskom Brodu. Na četvrtim Bobijevim danima Anja Šovagović je, za ulogu Toinette, dobila nagradu za najbolju glumicu.

Režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, dramaturginja predstave je Ana Tonković Dolenčić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja je Tea Bašić, a autor glazbe Matija Antolić. Neobuzdanu satiru na pozornicu donose Enes Vejzović, Barbara Nola, Anja Đurinović, Anja Šovagović Despot, Sven Šestak, Igor Kovač, Siniša Ružić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović, Natalija Đorđević, Iva Peter Dragan i Matija Antolić /Vjekoslav Babić.

FOTO: GAVELLA