LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dobitnik Rektorove nagrade

Splitski student s prijateljem izradio digitalnu mapu za osobe s invaliditetom

Stipo Margić i Mijo Matijević izradili su stranicu na kojoj je mapa cijelog Splita s oznakama koje pokazuju pristupačnost lokacije osobama s invaliditetom.

Stipo Margić i Mijo Matijević izradili su stranicu na kojoj je mapa cijelog Splita s oznakama koje pokazuju pristupačnost lokacije osobama s invaliditetom.

Stipo Margić 26-godišnjak je koji boluje od rijetke bolesti, tzv. Friedrichove ataksije, zbog koje je s 19 godina završio u invalidskim kolicima, ali to ga to spriječilo da živi sasvim normalno te usto mijenja svijet, barem onaj osoba s invaliditetom. Stipo je s prijateljem Mijom Matijevićem osnovao udrugu Liberato te su kasnije napravili istoimenu stranicu s interaktivnom digitalnom mapom za kretanje osoba s invaliditetom, piše Slobodna Dalmacija.

Dvojica prijatelja upoznala su se na fakultetu, a s obzirom na to da obojica vole programirati, u veljači prošle godine došli su na ideju izrade digitalne mape. Njihova mapa namijenjena je osoba s invaliditetom, a trenutno je najviše prilagođena osobama u invalidskim kolicima i s poteškoćama u kretanju. Mapa zasad prikazuje područje cijelog Splita, lokacije su podijeljene u kategorije poput sporta, hrane, zdravstva i slično, a svaka od trenutno unesenih lokacija označena je crvenim, žutim ili zelenim svjetlom.

Zelenim svjetlom označene su lokacije koje su u potpunosti prilagođene osobama s invaliditetom, žutom su označene lokacije koje su pristupačne uz pomoć, a crvenom nepristupačne lokacije. Cilj je proširiti stranicu na cijelu Hrvatsku:
– Sada nam je u planu mapirati i cijeli Trogir uz pomoć Udruge tjelesnih invalida TOMS iz Trogira. Cilj je uključiti što veći broj gradova, a u konačnici želimo stranicu u potpunosti prilagoditi za sve vrste invaliditeta. – rekao je Mijo za Slobodnu Dalmaciju.
Plan je još prilagoditi aplikaciju osobama s drugim poteškoćama, poput slabovidnih osoba, s čijom su udrugom trenutno u kontaktu te je to samo jedan u nizu planova za budućnost. Sveučilište u Splitu također je svjesno Stipina truda zbog čega je nagrađen Rektorovom nagradom.
FOTO: LIBERATO / SCREENSHOT