LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ispitni rokovi

Profesori Filozofskoga fakulteta ne poštuju Pravilnik o studiranju, a studenti iz straha šute

Studenti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu već duže vrijeme imaju problema s nepoštivanjem razdoblja od osam dana između dva ispitna roka kod većine kolegija. Ne žele se ni žaliti jer strahuju od ukidanja trećeg roka koji se, prema Pravilniku, preferira.

Studenti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu već duže vrijeme imaju problema s nepoštivanjem razdoblja od osam dana između dva ispitna roka kod većine kolegija. Ne žele se ni žaliti jer strahuju od ukidanja trećeg roka koji se, prema Pravilniku, preferira.

Početak je veljače razdoblje koje je svakome studentu zahtjevno i stresno – vrijeme je ispitnih rokova. Premda se nadaju što mirnijem i lakšem prolasku, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu situacija, čini se, nije takva. Naime, mnogi se od njih žale na nepoštivanje Pravilnika o studiranju, točnije dijelu o razmaku u rokovima završnih ispita, a i sami priznaju da zbog straha od još gorih uvjeta nisu nadležnima uputili žalbe.

Problemi na spomenutom fakultetu traju već godinama, kako nam kažu studenti. U članku 44, poglavlje devet, naznačeno je kako između izlazaka na ispit iz istog predmeta u redovitom ispitnom roku mora biti razdoblje od najmanje osam dana. Na Odsjeku za filozofiju i Odsjeku za germanistiku prisutan je najveći broj pritužbi zbog profesora koji između dva roka jednoga ispita stavljaju razmak od samo pet ili čak dva dana. 

Na Odsjeku za filozofiju trenutno je najčešće razdoblje od sedam dana između dva roka, kao i samo pet dana kod ispita iz Logike, FOTO: Filozofski fakultet u Zagrebu

Studentica s Odsjeka za filozofiju kaže kako je u prošlosti znalo biti slučajeva kada je razmak između dva roka istoga kolegija bio samo jedan dan, a trenutno je taj razmak uglavnom pet ili sedam dana.

– Ako student ne uspije pripremiti ispit za, na primjer, 5. srpnja, vrlo su male šanse da će već 6. srpnja biti spreman za taj isti ispit. Ove godine se, bar na Odsjeku za filozofiju, taj problem malo popravio jer sada nema takvih slučajeva, iako je sada razmak uglavnom sedam dana, a ne osam kao što je u Pravilniku navedeno. – govori nam studentica s Odsjeka za filozofiju. 

Studenti na germanistici govore kako imaju isti problem kod jezičnih kolegija, a neki profesori im čak ne daju izlazak na drugi rok ako je razmak od prvoga na kojemu su bili manji od osam dana.

– To onda za nas znači da ako izađemo na prvi rok i padnemo, ne možemo izaći na drugi rok, nego onda tek na treći. A ako izađemo tek na drugi rok i padnemo, ne možemo opet izaći na treći jer je premalo dana između pa praktički na kraju ovisimo o samo jednom roku. Neki profesori brane izlazak ako između dva roka nije osam dana, iako nam studomat dopušta prijavu ispita. Drugi su pak sada pomaknuli svoj rok jer su uvidjeli da to tako ne funkcionira. – kaže studentica s Odsjeka za germanistiku.

 

Na Odsjeku za germanistiku postoje slučajevi kada su samo dva ili tri dana između dva roka, FOTO: Filozofski fakultet u Zagrebu

Iako studenti imaju opravdane razloge za žalbu, većina ih se ipak odbija buniti zbog straha da će tako učiniti još goru stvar. Naime, u Pravilniku također stoji da za svaki kolegij u semestru moraju postojati najmanje dva ispitna roka, ali uz dodatak da se preferiraju tri ispitna roka. Boje se da će im upravo taj treći rok profesori ukinuti ako se krenu žaliti na broj dana između rokova.

– To se sada tolerira jer profesori daju po tri roka, ali kada bi se forsiralo da razmak bude osam dana oni bi mogli jedan rok ukinuti pa bi ostali na samo dva roka u jednom razdoblju ispitnih rokova. Ta tri roka su njihova dobra volja jer imaju pravo staviti samo dva pa se zato studenti ne bune pretjerano, no smatram da bi profesori trebali pokazati svoju susretljivost maksimalno. – govori studentica s Odsjeka za filozofiju.

Navedeno nam je potvrdila i sveučilišna studentska pravobraniteljica kojoj su se kolege obraćale vezano uz problem termina, ali su od žalbi odustajali kad bi osvijestili činjenicu da su, prema Pravilniku, obvezna samo dva. Poručila je i da će se obratiti nadležnima ako joj studenti pokažu da postoji potreba za tim.

FOTO: PIXABAY