LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za učenje

Uspješnim multitaskingom do uspješnog polaganja ispita

Donosimo vam četiri savjeta za uspješan multitasking kojim ćete poboljšati produktivnost za vrijeme ispitnih rokova.

Donosimo vam četiri savjeta za uspješan multitasking kojim ćete poboljšati produktivnost za vrijeme ispitnih rokova.

Kada želimo napredovati u životu, osobito u profesionalnom smislu (što u ovom slučaju znači na faksu), trebamo raditi na produktivnosti. Upravljanje multitaskingom jedan je od načina kojima učinkovito možemo poboljšati svoju produktivnost.

Za početak valja razjasniti što se pod ovim pojmom podrazumijeva. Multitasking ili višezadaćnost sposobnost je istodobnog obavljanja više poslova ili zadataka. Jasno nam je da na faksu itekako ponekad moramo multitaskati, pogotovo pred kraj semestra kada istodobno dovršavamo seminarske radove, učimo za preostale kolokvije, a ispiti su pred vratima. Kako bismo zadatke što bolje izvršavali, treba se usredotočiti na nekoliko najvećih i u tom trenutku najvažnijih zadataka, umjesto na mnogo malih. Slijede savjeti kako upravljati zadacima koje moramo obaviti tako da poboljšamo produktivnost u onoj količini i kvaliteti koja nam odgovara i koja će nas dovesti do željenog cilja. 

1. Prilagodite očekivanja i birajte najvažnije

Ne zatrpavajte se zadacima i ne postavljajte si nerealne ciljeve. Na faksu to ne bi trebalo biti teško, primjerice cilj vam je da položite sve ispite u roku, a broj ispita ujedno je i broj zadataka koji imate. Dok za vrijeme semestra možda radite ili izlazite s prijateljima, sada se usredotočite samo na polaganje ispita, a ostale zadatke ili aktivnosti ostavite po strani i vratite im se onda kada postignete zacrtani cilj, odnosno kada položite ispite. Ako neke obaveze ne možete izbjeći, raspored učenja prilagodite postojećim obavezama, ali nemojte si zadavati nove.

2. Pametan piše, budala pamti

Koliko ste si puta rekli Ne moram ovo zapisati, zapamtit ću i koliko ste se puta uvjerili da niste zapamtili i da idući put morate zapisati. Ključan put koji vodi k uspješnom izvršavanju više zadataka istodobno je njihovo bilježenje. Kada saznate datume ispita i izradite plan učenja, zabilježite to u svoj kalendar ili rokovnik, u papirnatom ili digitalnom obliku. Neka vam svaki dan, ako treba i sat, bude unaprijed određen za pojedini zadatak. Tako nećete ništa smetnuti s uma, a malo što može zamijeniti zadovoljstvo precrtavanja ili brisanja zabilježenog zadatka nakon što ga obavimo.

3. Riješite se ometanja i pravilno odmarajte

Vjerojatno vam je poznato kako je ključ uspješnog učenja uklanjanje svega što vas u tome ometa. Isto vrijedi za višezadaćnost. Kako biste se što bolje mogli posvetiti svim zadacima koje imate, važno je da vas pritom ništa ne ometa. Nakon što ste u kalendar zabilježili sve obaveze, zabilježite i slobodno vrijeme. Duže i rjeđe pauze bolje su nego više kraćih. Pauzu napravite nakon odrađene cjeline, te se tada zabavite na društvenim mrežama ili još bolje, s prijateljima u stvarnosti. 

4. U zdravom tijelu zdrav duh

Ne zaboravite na važnost pravilne prehrane i tjelovježbe, i to ne samo za vrijeme polaganja ispita. S obzirom na to da imate mnogo zadataka i da u njih ulažete velike mentalne napore, morate se pravilno hraniti. Iako uz količinu obaveza koju imate ne stignete pripremati zdrave i ujednačene obroke, ipak možete pripaziti na prehranu. Vraćamo se na planiranje i bilježenje. Na popis uvrstite i namirnice koje želite kupiti i vrijeme koje vam je za to potrebno. Ne zaboravite na studentske menze u koje barem jednom dnevno možete otići na kuhani obrok. Ne zanemarite važnost kretanja i svježeg zraka pa barem do trgovine ili menze prošećite i već ćete se osjećati svježije i spremnije za daljnji rad. 

Ovi savjeti nisu instant rješenja za polaganje ispita, ali su smjernice za organiziranje mnoštva zadataka i povećanje produktivnosti, a to u ispitnome razdoblju svima treba. Zato, rokovnike u ruke i ne dozvolite obavezama da vas zatrpaju. 

FOTO: TUMBLR