LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razmišljanja o studentskom životu

Novoizabrana predsjednica Zbora o studiranju na Sveučilištu Sjever

„Kao budući studenti morate znati da jedino zalaganjem i svojim glasom možete nešto promijeniti.” – ističe Andrea Kljaić.

„Kao budući studenti morate znati da jedino zalaganjem i svojim glasom možete nešto promijeniti.” – ističe Andrea Kljaić.

Na prvoj konstituirajućoj sjednici Studentskog zbora održanoj 14. lipnja 2018. izabrana je nova predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta Sjever – Andrea Kljaić, studentica druge godine preddiplomskog studija Novinarstva u Koprivnici. Tekst u kojem je podijelila svoja razmišljanja o studiranju, studentskom životu i prostoru za napredak prenosimo u cijelosti.

– Studentski život ključan je za sazrijevanje mlade osobe. Na njega se često osvrćete i krivite ga za neke svoje neuspjehe, ali i zahvaljujete na svojim uspjesima. To je veza u kojoj se konstantno isprepliću ljubav i mržnja, a ovo prvo najizraženije je kada položite posljednji ispit ili obučete akademsku odoru za kraj. Do tada ćete proći kroz nekolicinu iskušenja, testiranja strpljenja i karaktera. Malo je reći da će vas svi gurati do posljednjeg limita i to nije nešto čega se trebate bojati, već to trebate cijeniti. Zvuči suludo, no gledajte to s ove strane – na tom putu sazrijevate, osnažujete i postajete svjesni svojih slabosti. Tada upoznajete unutarnjeg neprijatelja, utišavate njegovu prisutnost i gradite svog najvećeg prijatelja – sebe.

Isto kao što su vam govorili da je srednja škola najljepše razdoblje života, tako vam to govore i za fakultet. Prvu tvrdnju mogu opovrgnuti, a za drugu se osvrćem na svoju raniju tvrdnju da je u pitanju istovremena ljubav i mržnja. Nije teško reći zašto je to tako jer da to pitanje postavim aktualnim studentima, ne bi oklijevali ni minutu reći kako su ljubav studentskog života prilike koju prostire ispred nas, a mržnja ta svakodnevna borba i što se nekada čini da idete naprijed, a vaši tragovi idu unazad. Tako se bar čini njima, ali nikada ne pitamo kako to izgleda u tuđim očima. Koliko puta ste za vrijeme svog obrazovanja od nekog profesora čuli riječi hvale kada ste mislili da apsolutno ne idete u dobrom smjeru? Odmaknite zid ispred svojih očiju i od njega napravite sobu, a kada vidite koliko je ona puna vaših uspjeha, pobrinite se da krenete s renovacijom i napravite jedan dnevni boravak, a kasnije može i vila s nekoliko spavaćih soba.

Sve što sam do sada napisala temeljeno je na vlastitom iskustvu koje trenutno stječem na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Za ovaj fakultet možda niste uopće čuli ili o njemu znate jako malo, no upravo je to ono na čemu radimo. Želimo da Sveučilište Sjever postane sveučilište poznato po svojoj kvaliteti učenja, ali prije svega studiranja.

Za Sveučilište Sjever volim reći da je mlado sveučilište koje svakodnevno pomiče granice, unapređuje svoj studijski program pružajući tako priliku svima da se razviju na načine koji mogu ostaviti tragove ne samo u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Tijekom ovih par godina čula sam više puta jednu izjavu, a to je: Mi postojimo jer ste vi tu. Mi postojimo zbog vas. Kada tu izjavu stavite u perspektivu, shvatite kako je cijelo iskustvo studiranja oslonjeno na vas. Ja sam to shvatila i sada malim koracima idem prema tome da ovaj fakultet nudi kvalitetno i zanimljivo iskustvo te da s diplomom u ruci ne budete uplašeni već sigurni u sebe.

Studenti su glavni fokus ovog Sveučilišta, a njih zastupa Studentski zbor Sveučilišta Sjever. Ono je predstavničko tijelo studenta koje štiti njihove interese, sudjeluje u radu i odlučivanju u tijelima Sveučilišta Sjever, predstavlja studente u sustavu visokog obrazovanja te ima obaveze uređene zakonima.

Kao budući studenti morate znati da jedino zalaganjem i svojim glasom možete nešto promijeniti. Ukoliko ste nezadovoljni i smatrate da zaslužujete više, obraćate se Studentskom zboru koji može poduzeti nešto i riješiti problem. Jedino tako možemo obogatiti studentski život u Koprivnici i omogućiti najbolje iskustvo studiranja.

Naši planovi, između ostalog, uključuju subvencioniranje prijevoza za razne terenske nastave, sudjelovanje na konferencijama kao što su Dani komunikacija i Weekend Media Festival u Rovinju, odlazak na natjecanja i odrađivanje praksi koje su odlična prilika za razvoj. Također brinemo o prehrani i boravku naših studenata, a bitne su nam stipendije na koje ima pravo svaki student na temelju svoje izvrsnosti ili slabijeg socijalnog statusa. Promoviramo razne događaje, kreiramo sami svoje i definitivno gradimo uspomene koje se ne zaboravljaju. Želimo omogućiti sve što studenti zamisle, a da je korisno za njihov boljitak. Pružamo priliku studiranja u gradovima diljem Europe, a čije će se iskustvo daleko cijeniti i biti priznato gdje god otišli. Zalažemo se za to da našim studentima olakšamo studiranje, ali time ne uništimo njegovu kvalitetu koja je za nas najbitnija. No Studentski zbor nisu samo ozbiljne priče jer se brinemo i o organizaciji Brucošijade te raznih izvannastavnih aktivnosti koje ti mogu odvratiti misli od kolokvija i seminarskih radova.

Članovi Studentskog zbora žustro odgovaraju na nepravilnosti i aktivno sudjeluju u radu Sveučilišta kako bi bili upućeni u sve vaše probleme koji se čine kao da su sastavni dio studiranja, a istina je da je jedini problem koji student mora imati prijava ispita na Studomatu.

Uspješan studentski život ovisi isključivo o vama. Vi ste ti koji ga grade i oblikuju u najbolji mogući oblik. Kada shvatite koliko možete učiniti da poboljšate svoje iskustvo studiranja, nitko vas neće moći zaustaviti da Hrvatska postane bolje mjesto za svakog studenta. Zato trebate fakultet koji svakodnevno svojim studentima daje motivaciju i prostore za razne brainstorminge, kako bi to danas moderno nazvali. Mi vjerujemo da je to sveučilište upravo Sveučilište Sjever.

FOTO: SVEUČILIŠNI CENTAR KOPRIVNICA