LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nove mogućnosti za povezivanje

Sveučilište u Zadru ugostillo je krakovske i hrvatske rektore

U Zadru se održava treći sastanak članova Rektorskoga zbora Republike Hrvatske i Kolegija rektora krakovskih sveučilišta.

U Zadru se održava treći sastanak članova Rektorskoga zbora Republike Hrvatske i Kolegija rektora krakovskih sveučilišta.

Čelnici hrvatskih i krakovskih sveučilišta tradicionalno su se okupili na trećem sastanku članova Rektorskoga zbora Republike Hrvatske i Kolegija rektora krakovskih sveučilišta. Prvi takav susret održan je u Krakowu davne 2015. godine, drugi u Osijeku 2018., a zbog pandemije treći je bio odgođen te se sada održava u Zadru.

Uvodnu riječ na sastanku imala je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.
 

Sretna sam da ste izabrali našu instituciju za domaćina. Došli ste na sveučilište koje je ponosno na povijest visokog obrazovanja dužu od 600 godina, s najstarijim tragovima visokog obrazovanja u Jugoistočnoj Europi, u grad gdje su znanost, obrazovanje, povijest, kultura i turizam prirodno povezani. Moderno sveučilište osnovano je 2002. godine, kao prvo integrirano sveučilište u Republici Hrvatskoj, s 5.500 studenata i 600 zaposlenika. Član smo europske alijanse EU-CONEXUS te se veselimo novim mogućnostima za povezivanje i prijateljstvo. Naša vrata uvijek će vam biti širom otvorena. – rekla je rektorica, a prenio Zadarski.hr.


Teme sastanka


Sastanak rektora započeo je misom u crkvi Sv. Šime 3. rujna i trajao je do 5. rujna. Jedna od tema sastanka je nastavak suradnje koja je krenula još prije osam godina, a dotiče se obrazovnih institucija i sustava te znanstvenih istraživanja. No, ipak je najvažniji dio potpisivanje Memoranduma o razumijevanju s ciljem produbljivanja suradnje akademika, intelektualaca i znanstvenika s hrvatskih visokih učilišta i institucija visokog obrazovanja u Krakowu.

Drugi dan sastanka, 4. rujna, obilježila su izlaganja o novoj poljskoj reformi sveučilišta, fleksibilnom i personaliziranom visokom obrazovanju, studentima iz istočnoeuropskih zemalja, europskim savezima, ocjenjivanju kvalitete znanstvene djelatnosti, piše Zadarski.hr.

Glavna tema trećeg dana sastanka, 5. rujna, trebalo bi biti predstavljanje inicijative CDIO (Conceive – Design – Implement – Operate), kojom se identificira i razrađuje kritična potreba za obrazovanjem studenata koji su u mogućnosti: zamisliti, projektirati, implementirati te upravljati složenim inženjerskim proizvodima, procesima i sustavima s dodanom vrijednošću u modernom, timskom okružju. Tu inicijativu bi trebao predstaviti zagrebački prorektor prof. Tomislav Josip Mlinarić.
Susret bi trebao završiti potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju. 
FOTO: FB/SVEUČILIŠTE U ZADRU