LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstveno istraživanje

Znanstvenici predlažu povećanje zakonske dobi za kupnju duhana na 22 

Zabrana prodaje duhana mlađima od 22 godine mogla bi smanjiti ovisnost o nikotinu diljem svijeta.

Zabrana prodaje duhana mlađima od 22 godine mogla bi smanjiti ovisnost o nikotinu diljem svijeta.

Tim znanstvenika iz Japana proveo je istraživanje u kojem su promatrali 1382 pušača koji su posjetili kliniku za prestanak pušenja u Kyotu. Odlučili su sudionike podijeliti u dvije skupine na temelju dobi u kojoj su postali pušači, na mlađe od 20 godina ili 20 godina i stariji, prenosi Hina.

Ispitanici su rješavali Fagerstromov test ovisnosti o nikotinu (FTND – standardni alat za procjenu intenziteta fizičke ovisnosti osobe o nikotinu), na kojem se na temelju pitanja dodjeljuju bodovi, a zatim se bodovi zbrajaju – niska ovisnost (1–2), niska do umjerena (3–4), umjerena (5–7) ili visoka (8 i više).
 

Rezultati istraživanja


Rezultati su pokazali da je čak 556 pušača počelo pušiti prije nego što su napunili 21 godinu, što je zakonska granica u Japanu. Njih 826 počelo je pušiti kad su napunili 20 godina. Razlika je vidljiva u tome što su pušači prve skupine pušili 25 cigareta dnevno, a oni u drugoj skupini u prosjeku su pušili 22 cigarete dnevno.

Također, otkriveno je da oni koji su ranije počeli s pušenjem imaju više respiratorne razine ugljičnog monoksida u dahu. Nadalje, manji postotak, njih 46% uspjelo je prestati pušiti za razliku od čak 56% ispitanika koji su kasnije krenuli s pušenjem.

Istraživači su predstavili nalaze na kongresu Europskog kardiološkog društva (ESC) 2023. u Amsterdamu.
 

Studija pokazuje da povećanje zakonske dobi za kupnju duhana na 22 ili više godina može dovesti do smanjenja broja ljudi ovisnih o nikotinu i izloženih riziku od štetnih zdravstvenih posljedica.  rekao je autor dr. Koji Hasegawa iz Nacionalne bolničke organizacije Kyoto Medical Centre, a prenosi Hina.


Za sada većina zemalja ima odredbu da mlađi od 18 godina ne mogu kupiti duhanske proizvode, dok je u nekim američkim državama dobna granica 21 godina.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA