LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rasizam se vraća na velika vrata?

Vrhovni sud je poništio desetljećima staru politiku u američkom obrazovanju

Povijesna odluka ostavit će posljedice na ionako delikatnu rasnu situaciju na američkim fakultetima.

Povijesna odluka ostavit će posljedice na ionako delikatnu rasnu situaciju na američkim fakultetima.

Vrhovni sud SAD-a odlučio je da se rasa više ne može smatrati čimbenikom pri upisu na sveučilište, prenosi BBC. Ta odluka je preokrenula desetljećima staru politiku pozitivne diskriminacije donesene 1960-ih za povećanje raznolikosti na sveučilištima.

Američki predsjednik Joe Biden ne podržava odluku Vrhovnog suda koji se sastoji od devetorice sudaca, šestorice konzervativaca i trojice liberala.

Ne možemo dopustiti da ova odluka bude posljednja riječ, u Americi još uvijek postoji diskriminacija, kazao je Biden, prenosi BBC.

Oglasio se i ministar obrazovanja Miguel Cardona, koji je upozorio na veličinu te odluke, ali je naglasio da to nije kraj priče jer će se potruditi da fakultete upisuju studenti raznolikih rasa.

Do izmjene politike došlo je zbog organizacije Students for fair admissions, čiji je osnivač pravni aktivist Edward Blum. Organizacija je još prošle godine pred sudom izjavila da harvardska politika upisa s obzirom na rasu krši određeni dio Zakona o građanskim pravima iz 1964., koji zabranjuje diskriminaciju na temelju rase, boje kože ili nacionalnog podrijetla.
 
FOTO: UNSPLASH