LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijske (ne)zgode

Obrana bivše dekanice, PBF koštala gotovo 100 000 kuna?

Odvjetnik bivše dekanice PBF-a, svoj posao obrane prema tvrdnjama je naplatio čak 100 000 kuna – ironično, branio ju je upravo zbog suspektnog trošenja novca.

Odvjetnik bivše dekanice PBF-a, svoj posao obrane prema tvrdnjama je naplatio čak 100 000 kuna – ironično, branio ju je upravo zbog suspektnog trošenja novca.

Na Prehrambeno-biološkom fakultet je provedeno kriminalističko istraživanje, nakon kojeg je Telegram pristupio zapisniku sjednice Fakultetskog vijeća iz kojeg se moglo utvrditi da je PBF ne tako davno, morao platiti iznos od oko 100 000 kuna (oko 13 273 eura) Zoranu Vujasinu – odvjetniku koji je branio bivšu dekanicu Jadranku Frece nakon što je Telegram ukazao na njeno suspektno trošenje, piše Telegram.

Odvjetnik Vujasin, kojeg je angažirala bivša dekanica, podnio je tužbu protiv Telegramove glavne urednice u ime Fakulteta. Na upit o tome za koje je točno usluge plaćen odvjetnik Vujasin te u kojem su razdoblju izvršeni ti poslovi, privremena dekanica Branka Levaj nije dala odgovor.
 

Chanel nije luksuzan brend
 

Tijekom prepirke s Telegramom, odvjetnik Vujasin imao je zanimljivu tvrdnju o luksuznom brendu Chanel, kojeg je bivša dekanica nerijetko kupovala na službenu karticu.

 

„Šteta je što novinarka ne zna da Chanelovi parfemi spadaju u nešto što bismo mogli nazvati konfekcijom”, objašnjavao nam je pa upitao što je točno dekanica trebala poklanjati, „parfeme koji su robne marke nekih lanaca parfumerija i koji koštaju do stotinjak kuna?”. Poteze dekanice, koje je sporila i proračunska inspekcija Ministarstva financija, neumorno je branio.“ – piše Telegram.
 

Pokušaj zastrašivanja

 

Odvjetnik bivše dekanice bio je izrazito inspiriran u napadima na redakciju, kako kažu iz Telegrama, srčano je branio dekanicu, a redakciju prozvao za postavljanje „nezakonitih“ i „maltretirajućih“ pitanja. Također, prema navodima Telegrama, otvoreno je vrijeđao i rekao da odbija dostaviti podatke o trošenju javnog novca.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Hrvoje Zovko javno je apelirao na Stjepana Lakušića, trenutnog rektora Sveučilišta u Zagrebu.
 

„Umjesto da sama odgovori na pitanja, gospođa Frece koju plaćaju svi građani, unajmljuje odvjetnika koji komunicira na uvredljiv i prijeteći način“, napisao je predsjednik HND-a prema Telegramu. Također je naglasio da je cijela situacija sramotna za cijelo Sveučilište, na što je odvjetnik Vujasin lansirao napad.
 

Usluge su došle na naplatu

 

Tek nakon što je Jadranka Frece napustila funkciju dekanice, stigao je račun za odvjetničke usluge koji je prema Telegramu iznosio gotovo 100.000 kuna. U zapisniku vijeća stoji da je Fakultet osporio iznos od oko 1200 eura (oko 9000 kuna), a ostatak je morao platiti.

Iz Telegrama su pokušali doznati plaća li Frece, odnosno PBF odvjetniku Vujasinu sastavljanje odgovora za Telegram jer je s redakcijom komunicirala isključivo putem odvjetnika.
 

„Pojasnio nam je kako ga je Frece za to angažirala kao privatna osoba iako, dodao je, „odista nalazimo da nema razloga zbog čega, u obavljanju svoje funkcije koju obavlja predano, savjesno, časno i zakonito, bez obzira na Vaše insinuacije, u zaštiti od istih ne bi trošak trebao snositi njezin poslodavac, PBF”.“ – stoji u članku.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA