LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmska umjetnost

Predstavljen program 21. Zagreb Film Festivala

Najveći međunarodni festival igranog filma u Hrvatskoj ove godine na veliko platno donosi izuzetna filmska djela, ali i razne programe, pritom pazeći na ekologiju.

Najveći međunarodni festival igranog filma u Hrvatskoj ove godine na veliko platno donosi izuzetna filmska djela, ali i razne programe, pritom pazeći na ekologiju.

Na konferenciji za medije održanoj u srijedu, 18. listopada u Uraniji ― prostoru kreacije, program 21. izdanja Zagreb Film Festivala, najvećeg međunarodnog festivala igranog filma u Hrvatskoj, predstavili su direktor ZFF-a Boris T. Matić i producentice Lana Matić i Selma Mehadžić.
 

„Uzbuđeni smo što publici možemo predstaviti još jedno programski bogato i raznovrsno izdanje koje će se održati od 6. do 12. studenog u CineStaru Branimir, kinima SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Dugometražnu konkurenciju ― izbor najboljih debitantskih ostvarenja iz cijelog svijeta, zbog sanacije gradskih kina, ove godine prikazujemo u CineStaru Branimir, a u programima Ponovno s nama i Velikih 5 donosimo niz filmskih naslova afirmiranih autora. Riječ je o filmovima koji će sasvim sigurno obilježiti nadolazeću filmsku sezonu, a naša publika moći će ih gledati među prvima.” – izjavio je Boris T. Matić.

Glavni natjecateljski program 


Za Zlatna kolica u Međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji natječe se osam filmova. Dugometražni prvijenac Jasne Nanut, komedija Sedmo nebo (Seventh Heaven) otvorit će 21. izdanje ZFF-a. U glavnoj ulozi dirljive i delikatne španjolske drame 20 000 vrsta pčela (20,000 Species of Bees) redateljice Estibaliz Urresola Solaguren, gledamo 9-godišnju Sofíju Otero, najmlađu dobitnicu Srebrnog medvjeda u povijesti Berlinskog filmskog festivala!

S nagradom publike ovogodišnjeg festivala Sundance, na ZFF stiže Radikalno (Radical), ostvarenje zaraznog optimizma meksičkog redatelja Christophera Zalle s Eugenijom Derbezom (CODA) u glavnoj ulozi. U školske klupe gledatelje vraća i Ekskurzija (Excursion), prvijenac Une Gunjak (Kokoška ― Nagrada EFA-e za najbolji kratki film 2014), bh. kandidat za Oscara i priča o sarajevskoj tinejdžerici Iman (Asja Zara Lagumdžija), koju naizgled bezopasna laž dovede u središte školskog skandala. Problemima tinejdžera bavi se i dobitnik Nagrade Izvjestan pogled u Cannesu, film Kako se poseksati (How to Have Sex) britanske redateljice Molly Manning Walker, koji Guardian opisuje kao edukaciju o pristanku na seks za partijanere.

Film Lost Country inspiriran je osobnim iskustvom redatelja Vladimira Perišića (Obični ljudi, 2009), a gledatelje vodi u Srbiju 1996. godine. Petnaestogodišnji Stefan pred najtežom je odlukom ― mora se suprotstaviti voljenoj majci (Jasna Đuričić ― Quo Vadis, Aida?), glasnogovornici korumpirane vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Tjednu kritike u Cannesu, gdje je glumac Jovan Ginić ovjenčan nagradom zaklade Louis Roederer za zvijezdu u usponu.

Romantična drama Prošli životi (Past Lives) kanadsko-korejske autorice Celine Song suptilna je i nijansirana razrada motiva sudbinske povezanosti (korejskog koncepta in-yun), koju kritičari opisuju kao spoj filmova Prije svitanja i Raspoloženi za ljubav. Dugometražni prvijenac islandske redateljice Ninne Pálmadóttir (Svi psi odlaze ― ZFF 2020), Sami u Reykjaviku (Solitude), bavi se jednim neočekivanim prijateljstvom, a nastao je prema scenariju ZFF-ovoj publici dobro poznatog autora Rúnara Rúnarssona.

Dva nagrađivana filma regionalnih autora prikazat će se u glavnom programu izvan konkurencije. To su povijesni triler nagrađen u Sarajevu i Locarnu, Čuvari formule (Guardians of the Formula) u režiji slavnog glumca, producenta i redatelja Dragana Bjelogrlića te prštava drama o obitelji čiji članovi nisu u krvnom srodstvu, ali dijele eksplozivne karaktere, Domaćinstvo za početnike (Housekeeping for Beginners) Gorana Stolevskog, dobitnik nagrade Queer Lion u Veneciji. Prije Domaćinstva za početnike prikazat će se kratkometražni film Zvonimira Berkovića Moj stan iz 1963, nagrađen posebnim priznanjem žirija Festivala u Cannesu, kojim će se obilježiti 70 godina Zagreb Filma.

Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim savezom slijepih, projekcije filmova Sedmo nebo i Ekskurzija bit će prilagođene slijepim i slabovidnim osobama.
 

Nacionalna kratkometražna konkurencija Kockice za Zlatna kolica


Natječe se osam filmova po izboru selektora Vladimira Gojuna. Ove godine to su: Niska trava Davida Gaše, Škafetin Paška Vukasovića, Neka ljubav kaže sve o nama Kristine Barišić, Susjede bubice Filipa Zadre, Čopor Marka Jukića, Skummy Saše Poštića, Dobro je, lijepo je Luke Galešića i Ja ću prva Martine Marasović. Prava istina priče o šori Andreje Slaviček, film uvršten u program Tjedna kritike u Cannesu, prikazat će se Izvan konkurencije, čime festival sudjeluje u projektu H15 ― 15 godina u našem filmu i obilježavanju 15 godina djelovanja HAVC-a.
 

Natjecateljski program međunarodnog kratkog metra


Norveški film Cice (Tits) Eivinda Landsvika, prikazan u kratkometražnoj konkurenciji Cannesa, švicarsko-portugalski Samo neka uspije (Please Make It Work) Daniela Soaresa (Ono što ostaje ― ZFF 2022), norveški Opservacija (Observation) Christoffera Lossiusa, bugarski Danas sve ima čudan okus (Everything Tastes Strange Today) Kristine Spassovske, švedski Šogor Jörgena Hyltesa (Container Scanning) Edvina Hallberga i Antona Hellströma, španjolsko-argentinski Ništa od toga (None of That) Francisca Cantona i Patricija Martineza, njemački Sentimentalne priče (Sentimental Stories) Xandre Popescu, grčki Spaljena zemlja (Scorched Earth) Markele Kontaratou, kineski Kornjačina godina sudbine (A Tortoise’s Year of Fate) Yi Xionga i poljski Brak na mrtvo (A Dead Marriage) Michała Toczeka.
 

Članovi žirija 


O najboljim dugometražnim filmovima odlučivat će žiri u sastavu makedonske glumice i producentice Labine Mitevske (Bog postoji, njeno ime je Petrunija, Najsretniji čovjek na svijetu) austrijskog scenarista i redatelja Sebastiana Meisea (Konačna sloboda ― Zlatna kolica, ZFF 2021) i norveške producentice Renée Hansen Mlodyszewski (Najgora osoba na svijetu); a o kratkometražnim pobjednicima žiri u sastavu: hrvatski redatelj Josip Lukić (Nije zima za komarce ― Zlatna kolica, ZFF 2022), slovenski redatelj Matjaž Ivanišin (I tako je završilo ljeto ― Zlatna kolica, ZFF 2022) i Daniel Ebner, suosnivač i umjetnički direktor festivala Vienna Shorts.

Niz intrigantnih svjetskih ostvarenja donose i ostali programi 21. ZFF-a: Ponovno s nama, Velikih 5, Mreža festivala Jadranske regije, PLUS, KinoKino i Nagrada publike LUX.

Bogat izbor masterclassova, radionica, panel-diskusija i čak dva pitching foruma za publiku svih uzrasta i interesa donosi ZFF-ov program Industrija, namijenjen edukaciji i umrežavanju filmskih stručnjaka u regiji.
 

Zelene prakse


Slijedeći svoj slogan Recikliramo sve osim filmova, Zagreb Film Festival treću godinu zaredom uz niz aktivnosti nastavlja svoju ekološku misiju. Festivalski katalog od prošle je godine dostupan isključivo u digitalnom obliku, a ove godine nema više tiskanih programskih knjižica – program i raspored projekcija dostupni će biti isključivo na službenoj festivalskoj stranici i mobilnoj aplikaciji ZFF-a. Pokloni za goste u suradnji su s lokalnim i ekološki prihvatljivim brendovima.

Kako bi posjetiteljima osigurao brz i ekološki prihvatljiv dolazak na Festival, ZFF će u suradnji s tvrtkom Nextbike osigurati sustav javnih bicikala na svim festivalskim lokacijama.

Cijene ulaznica kreću se od 3 eura (KinoKino, PLUS) do 5 eura (Glavni program, PSN, Mreža, Velikih 5), a u pretprodaji, od 18. listopada do 5. studenog cijene su 1 euro niže. Ulaznice se od 18. listopada do kraja festivala mogu kupiti na stranici kupiulaznicu.zff.hr. Prodaja ulaznica na lokacijama počinje 4. studenog na glavnoj festivalskoj blagajni u CineStaru, Branimir, a s početkom festivala i u kinima SC (6. 11.), Kinoteka (7. 11.) i MSU (7. 11.). Osim na službenoj festivalskoj stranici www.zff.hr, program i raspored dostupni su i u ZFF-ovoj mobilnoj aplikaciji.

Zagreb Film Festival financijski podržavaju Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Hrvatski audiovizualni centar, Kreativna Europa ― potprogram MEDIA, Kultura Nova i Turistička zajednica grada Zagreba.

FOTO: ZFF/PRESS