LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Raznolikost studentske prehrane

Isprobavanje veganske hrane ispred SC-a: „Nužna je reforma sadašnjeg sustava i uvođenje veganskih obroka"

Studenti vegani žele proširiti svijest o veganskoj hrani i anketi o uvođenju veganskih obroka u studentske restorane.

Studenti vegani žele proširiti svijest o veganskoj hrani i anketi o uvođenju veganskih obroka u studentske restorane.

Studenti koji se sutra, 19. listopada od 12 sati nadalje, nađu ispred Studentskog centra, moći će degustirati veganska jela na štandu studenata vegana. Oni nastoje proširiti svijest o neraznolikosti studentske prehrane, informirati studente o novoj anketi o uvođenju veganskih obroka u studentske restorane te skupljati potpise za peticiju za uvođenje veganskih obroka u sve javne institucije.

Udruga Prijatelji životinja još od 2001. godine pokušava inicirati uvođenje veganskih jela u studentske restorane i menze, no oni još uvijek na svojim jelovnicima nude samo slabe vegetarijanske opcije.
 

Vegeterijanske opcije s lakoćom mogu postati veganske

 

„Zanimljiva je činjenica da bi mnoge od vegetarijanskih opcija koje menze nude mogle lagano postati veganske kada bi se samo iz pripreme izostavili sporedni sastojci – primjerice, kada bi se sojini medaljoni pohali bez jaja ili da se u povrtne juhe doda biljno mlijeko umjesto kravljeg.“ – poručuju iz Udruge.


Nadalje, iz Udruge objašnjavaju da sve više mladih ljudi ne želi jesti meso u svakom obroku, stoga bi takve opcije bile poželjne iz zdravstvenih razloga, ali i ljubavi prema životinjama.

FOTO: PR Prijatelji životinja
 

Znanstveno uporište


Kako kažu iz Udruge, zdravstvene prednosti veganskih obroka potvrđene su u velikom broju znanstvenih istraživanja, a nekoliko studija je izvijestilo da veganska jela pružaju više vlakana, antioksidanata, kalija, magnezija, folata i vitamina A, C i E. Prema Nacionalnom institutu za rak, konzumiranje hrane na biljnoj osnovi smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka uključujući rak želuca, pluća, usta i grla.
 

„Iz navedenih razloga mladi ljudi, kao nositelji kulturnih promjena i socijalnog razvoja, sve radije odabiru hranu koja se zasniva na biljnoj osnovi i rado bi iz ponude odabrali veganski obrok umjesto neveganskog, naravno, kada bi takvog kvalitetnog obroka u studentskim menzama bilo. Nema razloga da se bilo tko osjeća diskriminirano ili zakinuto jer nema opciju pojesti cjelovit obrok u menzi te se mora snalaziti, nositi obroke od kuće ili jesti samo salatu i priloge", ističu Prijatelji životinja.


Da je reforma nužna, složila se i Ana Špac, studentica socijalne pedagogije.  
 

„Nisam sigurna je li nedostatak veganskih obroka u menzama stvar nemara nadležnog ministarstva za studente ili neučinkovitosti provedbe ranije donesenih odredbi, no jedno je sigurno – nužna je reforma sadašnjeg sustava i uvođenje veganskih obroka u sve javne institucije", rekla je Ana.


Neki bi istaknuli cijenu biljnih namirnica kao problem, ali prema studentici filozofije Dominici Firšt, to nije slučaj.
 

„Biljne namirnice mogu se naći i u najmanjim supermarketima, a porastom potražnje smanjila se njihova cijena. Ipak, mi studenti bili bi zadovoljni i najjednostavnijim obrocima kao što su povrtna variva, mahunarke, tjestenine s umakom od gljiva, pite, rižota, jela od krumpira itd. Mnoge namirnice od kojih bi se mogla napraviti dobra i ukusna veganska jela već se nalaze u smočnicama studentskih restorana", objasnila je Dominica.
 

FOTO: PR Prijatelji životinja
 
U Hrvatskoj je 2021. godine osnovano povjerenstvo koje je trebalo raditi na novom Pravilniku o studentskoj prehrani, ali je postupak privremeno odgođen. 

 
FOTO: PRIJATELJI ŽIVOTINJA, PR