LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan mentalnog zdravlja: širimo svjesnost

Problemi s mentalnim zdravljem mogu utjecati i na fizičko zdravlje, dobrobit, način na koji se povezujemo s drugima, ali i sveukupnu egzistenciju.

Problemi s mentalnim zdravljem mogu utjecati i na fizičko zdravlje, dobrobit, način na koji se povezujemo s drugima, ali i sveukupnu egzistenciju.

Svake godine 10. listopada obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja. Obilježavanje 2023. prilika je za sve ljude i zajednice da kroz ovogodišnju temu „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“ unaprijede znanje, podignu svijest i pokrenu akcije koje štite i promiču mentalno zdravlje kao univerzalno ljudsko pravo.
 

„Važnost mentalnog zdravlja za cjelokupno zdravlje kao i zaštitnih čimbenika pojedinca i zajednice koji pomažu očuvanju mentalnog zdravlja izraženi su danas možda više nego ikada“, ističe Svjetska zdravstvena organizacija.


„Odgovornost za mentalno stanje djece i mladih leži u ponašanju odraslih!“

 

Globalne procjene govore kako od depresije pati 5 posto odraslih, a jedno do sedmero djece u dobi od 10-19 godina ima mentalni poremećaj. Čak pola svih takvih poremećaja počinje u dobi od 14 godina, no većina je neotkrivena i ne liječi se, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Također, jedan od svakih sto smrtnih slučajeva je samoubojstvo koje je ujedno i četvrti vodeći uzrok smrti mladih u dobi od 15 do 29 godina.
 

Stanje u Hrvatskoj

 

Ove brojke nisu samo apstraktne globalne procjene, već nam svima puno bliža realnost, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Prema Europskoj zdravstvenoj anketi provedenoj 2019. godine na preko pet tisuća ispitanika, 9,2 posto muškaraca i 13,4 posto žena izjavilo je kako pati od depresije.

Kod više od osamsto tisuća osoba zabilježena je jedna ili više dijagnoza mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja, samo u 2020. godini. Te iste godine prosječno trajanje boravka na bolničkom odjelu psihijatrije iznosilo je 10,7 dana. Jedino područje koje bilježi duži boravak u bolnici je u djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije (12,98 dana), prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Problemi s mentalnim zdravljem mogu utjecati i na fizičko zdravlje, dobrobit, način na koji se povezujemo s drugima, ali i sveukupnu egzistenciju. Poteškće u ovom području pogađaju sve veći broj adolescenata i mladih ljudi, a širenje svjesnosti bitnije je nego ikad.
 

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA