LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Proizvodnja umjetne krvi

Revolucionarni iskorak u medicini: Krv uzgojena u laboratoriju po prvi puta korištena u transfuziji

Znanstvenici za krajnji cilj imaju proizvodnju vitalnih i rijetkih krvnih grupa do kojih je teško doći putem klasičnih donora.

Znanstvenici za krajnji cilj imaju proizvodnju vitalnih i rijetkih krvnih grupa do kojih je teško doći putem klasičnih donora.

Istraživački tim popunjen znanstvenicima sa Sveučilišta u Bristolu, Cambridgeu i Londonu te liječnicima iz Nacionalne zdravstvene službe, po prvi puta je na ljudima testirao laboratorijski proizvedenu krv. Male količine, ekvivalentne dvjema jušnim žlicama, testiraju se na tijelima dobrovoljaca, a rezultati bi trebali biti poznati kroz četiri mjeseca.

Osnovni cilj je proizvesti vitalne i rijetke krvne grupe do kojih je teško doći putem klasičnih donora. Naime, kod pojedinaca čija je krvna grupa iznimno rijetka, dolazi do odbacivanja tuđe krvi i liječenje samim time ne uspijeva. 

U samom procesu dobivanja laboratorijske krvi, znanstvenici od pola milijuna matičnih stanica inicijalno mogu proizvesti 50 milijardni crvenih krvnih zrnaca. Nakon filtracije ta se brojka smanji na 15 milijardi zrnaca koji su potom spremni za transfuziju, prenosi BBC.

Želimo proizvesti što je moguće više krvi u budućnosti. Moja je vizija predstavlja sobe puna strojeva koji neprestano proizvode krv - rekla je profesorica Ashley Toye.

Uzgojena krv bi prema mišljenju znanstvenika trebala biti svježija. Naime, direktno donirana krv iz ljudskog tijela spoj je mladih i starih krvnih stanica te je samim time manje upotrebljiva. S druge strane, laboratorijska krv ne sadrži odumrle stanice, što bi moglo pozitivno utjecati na sve one kojima je potrebna redovita transfuzija. 

Ipak, sve se još uvijek nalazi u eksperimentalnoj fazi, sam postupak proizvodnje je podosta skup, a potencijalni problem predstavlja i nabavka velike količine matičnih stanica.
FOTO: PIXABAY