LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Štednja za vrijeme inflacije

Profesor s Ekonomije dijeli savjete za štednju: popravite cipele, napravite zimnicu, ne kupujte vodokotliće

Male su mogućnosti za uštedu, no ipak postoje načini da lakše preživimo krizu, smatra ekonomist.

Male su mogućnosti za uštedu, no ipak postoje načini da lakše preživimo krizu, smatra ekonomist.

Sveučilišni profesor na zagrebačkoj Ekonomiji, Ljubo Jurčić, savjetovao je građanima kako da uštede za vrijeme inflacije u razgovoru za RTL.

Rekao je kako su, objektivno, male mogućnosti za uštedu, no da ipak postoje načini te da se trebamo prisjetiti naših starijih i onoga što su oni radili. 

– Mi, koji smo živjeli u težim vremenima visoke inflacije, pomaknuli smo se sa službenog tržišta, krenuli smo u dio gdje su bile manje marže. Snabdijevalo se preko sindikata koji je imao 10 ili 20 posto niže cijene jer su robu naručivali na veliko i bez provizije. Drugi korak je bio taj da su se otvarale linije po kojima su se ljudi opskrbljivali direktno od proizvođača hrane na selu. To su tipično bile svinjske polovice, potom teletina koje su bile čak 50 do duplo jeftinije nego u trgovinama. To se odnosilo i na grašak, krumpir, zapravo na sve od čega čovjek živi – prisjeća se Jurčić.

Kaže da se zaobilazeći time trgovačke troškove i maržu dobivala jeftinija hrana.

– To nije bila opskrba za tjedan ili dva, nego za dva mjeseca i dulje, a grašak i krumpir kupovali su se za četiri mjeseca. Prije godinu dana govorio sam da ide inflacija, ljudi su se smijali, ali sam rekao da onaj koji ima 50 tisuća kuna, treba uložiti u škrinju, duboki zamrzivač, pa kupiti hranu po niskim cijenama jer će ona do kraja godine sigurno poskupjeti – kaže za RTL. 

Dodaje i da sad nije vrijeme za kupovinu trajnih dobara, perilica, bojlera, vodokotlića... Treba popravljati.

– Mrežu usluga treba izgraditi, sada nećemo kupovati zamrzivač od 2000 ili 3000 kuna, popravit ćemo onaj koji imamo. Cipele je jeftinije popraviti za 50 kuna nego kupiti nove za 500 ili 1000 kuna. I ne treba čekati zimu, treba ih sad pođoniti – govori za RTL.

Kao planinar iznosi osobno iskustvo da ugažene gojzerice popravlja čim siđe s planine, ne čeka da se ponovno uspne, pa je tako mudrije odmah popraviti zimske cipele, a ne kad svi navale. Slaže se da je umrežavanje s majstorima i korak prema održivijem načinu života. Ne treba uvijek kupovati novo, već popraviti staro.

– Treba pripremiti zimnicu, uložiti. U moje vrijeme u urbanim sredinama čitave su zgrade mirisale ili smrdjele (kako tko voli) po zimnici. Vino kupiti direktno kod proizvođača, 100 ili 200 litara, u podrumu kuće ukiseliti kupus. Neka jedan to napravi, bit će dovoljno za više njih – govori.

Osobno je, prepričava, radi tradicije i sam zadržao neke navike starijih. U rodnom kraju uzgaja četiri svinje te ističe da posuši meso, podijeli tetkama, pozove prijatelje na velika druženja, nešto malo ostavi za sebe te se tako to isplati.

FOTO: PIXABAY