LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natječaj CERM-a i Pragme

Otvoren novi krug prijava za sudjelovanje na projektu SIMS – za studente novinarstva!

Otvoren je novi krug prijava za sudjelovanje u projektu SIMS, odnosno za pohađanje Novinarske akademije i pisanje članaka za portal Studentski.hr. Odabranim studentima/studenticama isplatit će se naknada u bruto iznosu od 4372,73 kune.

Otvoren je novi krug prijava za sudjelovanje u projektu SIMS, odnosno za pohađanje Novinarske akademije i pisanje članaka za portal Studentski.hr. Odabranim studentima/studenticama isplatit će se naknada u bruto iznosu od 4372,73 kune.

Centar za razvoj mladih u partnerstvu s udrugom Pragma raspisuje novi krug prijava za sudjelovanje u projektu SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr. Na natječaj se mogu prijaviti studenti/ce diplomskog studija novinarstva koji/e su prethodno stekli titulu prvostupnika/ca novinarstva.

Obveze studenata

Obveza je uključenih studenata sudjelovati na jednoj od dviju Novinarskih akademija koje se organiziraju u sklopu Projekta, odnosno na minimalno 7 od 10 jednodnevnih edukacija predviđenih projektom.

Obveza je uključenih studenata napisati 4 članka duljine od minimalno 5 kartica teksta, namijenjenih povećanju vidljivosti i socijalnom isključivanju ranjivih skupina, koji će se premijerno objaviti na portalu Studentski.hr.

Obveza je uključenih studenata sudjelovati na minimalno dvjema konzultacijama s članovima projektnog tima (predstavnicima udruge CERM) prije pisanja članaka za portal Studentski.hr.

Pogodnosti za studente

Uključeni studenti educirat će se na Novinarskoj akademiji koja se organizira u sklopu Projekta, a koja obuhvaća predavanja i radionice za sljedeće teme:
  • utjecaj nezaposlenosti na mentalno zdravlje mladih
  • specifična problematika hrvatskog tržišta rada
  • novi pristupi medijskom izvještavanju
  • kreativno izvještavanje – kako sadržajem zainteresirati što širu publiku
  • mladi – primatelji naknada iz sustava socijalne skrbi središnje države i JLPS-a
  • mlade nezaposlene i neaktivne osobe
  • mlade osobe u riziku za razvoj ili koje se već nalaze u statusu nezaposlenosti i nepohađanja obrazovanja i osposobljavanja ili su rano napustili obrazovanje
  • mladi s problemima u ponašanju, s problemima mentalnog zdravlja  i  osamostaljivanja (separacija od roditelja).
Uključenim studentima za angažman na projektu isplatit će se naknada u bruto iznosu od 4372,73 kune (preko vlastitog studentskog ugovora).

Trajanje angažmana

Planirane edukacije, konzultacije i kreiranje članaka održat će se od kraja ožujka 2021. do srpnja 2021. 

Proces prijave

Prijave se zaprimaju na e-adresi info@cerm.hr s naznakom Prijava za sudjelovanje u SIMS-u. Potrebno je priložiti:
  • potvrdu o stečenom akademskom nazivu (završen preddiplomski sveučilišni studij novinarstva)
  • životopis
  • motivacijsko pismo.
Prijave su otvorene do popunjenja kapaciteta.
 
Napomena

U ovom krugu prijava primamo studenta ili studenticu koji će pohađati prvu Akademiju. Oni koji se prijave, a koji ne budu primljeni, imat će prednost prilikom selekcije sudionika druge Akademije planirane od listopada 2021. do siječnja 2022. 

O projektu

Centar za razvoj mladih 1. rujna 2020. započeo je s provedbom projekta SIMS – socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr. U njegovu će se sklopu, tijekom 24 mjeseca koliko traje, osnaživati studenti diplomskog studija novinarstva, kao budući medijski djelatnici, za kvalitetnije izvještavanje o nezaposlenim mladima radi suzbijanja njihove socijalne isključenosti. Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna.

Problem nezaposlenosti mladih jedan je od gorućih problema u cijeloj Europskoj uniji, a uzroci stopa nezaposlenosti mladih ne potječu iz njihove generacijske specifičnosti, već odražavaju stanje potražnje za radom. Drugim riječima, nalaze se u nepovoljnom položaju zbog premalog broja novih radnih mjesta, a slabije su konkurentni za određenu poziciju zbog saturiranosti tržišta rada kandidatima s bogatijim radnim iskustvom. Kako nacionalne politike mogu samo dijelom odgovoriti na potrebe nezaposlenih mladih, Centar za razvoj mladih ovim će projektom poticati osvještavanje šire javnosti – kako samih mladih tako i poslodavaca – o utjecaju koji njihova nezaposlenost ostavlja na njihov položaj u društvu, odnosno kako ih ona dovodi u stanje socijalne isključenosti. Javnost bi u konačnici trebala postati osjetljivija na ovaj problem, a njezinom senzibilizacijom potaknut će se pozitivne promjene ka njegovu rješavanju. S obzirom na to da je stopa rizika od siromaštva prema najčešćem statusu aktivnosti osobe najviša kod nezaposlene osobe i iznosi 42,9%, strateško područje zapošljavanja i pristupa zapošljavanju jedno je od značajnijih, a njime se može doprinijeti smanjenju stope rizika od siromaštva – stoji u Strategiji borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj. Vođen time, SIMS će raditi upravo na novim načinima povećanja njihove zaposlenosti.

Mediji, odnosno medijski djelatnici, važan su čimbenik u podizanju svijesti javnosti. Međutim, oni su danas izloženi velikom broju informacija i ozbiljnim vremenskim pritiscima. Ograničen vremenski rok za plasman sadržaja potiče kako posuđivanje sadržaja tako i sadržaj upitne kvalitete, odnosno sadržaj neosjetljiv na marginalizirane skupine. Kod uključenih novinara projekt SIMS tu će činjenicu promijeniti.

Sve dodatne informacije dostupne su na stranici sims.studentski.hr
Sadržaj ovog Natječaja isključiva je odgovornost Centra za razvoj mladih.