LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izuzetno postignuće

Sveučilište u Zagrebu na rang-listi „Global Ranking of Academic Subjects 2023“

Zagrebačko Sveučilište našlo se na ljestvici najboljih svjetskih sveučilišta prema određenim znanstvenim disciplinama.

Zagrebačko Sveučilište našlo se na ljestvici najboljih svjetskih sveučilišta prema određenim znanstvenim disciplinama.

Sveučilište u Zagrebu ponovno se našlo na ljestvici najboljih svjetskih sveučilišta prema određenim znanstvenim disciplinama – Global Ranking of Academic Subjects (GRAS). Ovu ljestvicu objavila je Šangajska lista – najpoznatije i najrelevantnije međunarodno rangiranje, stoji na stranici Sveučilišta.

Ova vrsta rangiranja obuhvaća više od 1900 svjetskih sveučilišta iz čak 104 države. Ta sveučilišta rangiraju se u 55 različitih disciplina u prirodnim znanostima, inženjerstvu, biološkim, medicinskim i društvenim znanostima.
 

„Kriteriji za ovo rangiranje su istraživački rezultati (Q1), istraživački utjecaj (CNCI), međunarodna suradnja (IC), istraživačka kvaliteta (Top) te međunarodne akademske nagrade. Indeks međunarodnih akademskih nagrada temelji se na anketi akademske izvrsnosti, tzv. Shanghai Ranking’s Academic Excellence Survey, u kojoj je sudjelovalo 1447 sveučilišnih profesora s 122 svjetska sveučilišta iz 21 države.“ – poručili su sa Sveučilišta.
 

Izvrstan uspjeh


Sveučilište u Zagrebu ponovno je rangirano u 12 različitih znanstvenih disciplina, s time da je najbolji rezultat postignut u Pomorskom/oceanskom inženjerstvu (44. mjesto), u kojem je zadržana prošlogodišnja pozicija.

U kategoriji od 151. – 200. mjesta, nalaze se Menadžment u ugostiteljstvu i turizmu (prošle godine 201. – 300.) te Prehrambena znanost i tehnologija (prošle godine 101. – 150.).

U kategoriji od 201. do 300. mjesta su Poljoprivredne znanosti (prvi puta rangirani), Javno zdravstvo (prošle godine 301. – 400.), Veterinarske znanosti (zadržana pozicija) te Stomatologija i oralne znanosti (zadržana pozicija).

Nadalje, u kategoriji od 301. do 400. mjesta, našle su se Matematika, Medicinska tehnologija i Psihologija, koje su u istoj kategoriji bile i prošle godine.

U posljednju kategoriju, od 401. do 500 mjesta, smjestile su se Klinička medicina te Farmacija i farmaceutske znanosti, koje su zadržale prošlogodišnji rang. Sveučilište ove godine nije rangirano u znanstvenoj disciplini Biotehnologija.
 

Sveučilište u Splitu


Osim zagrebačkog, rangirano je i splitsko Sveučilište – u znanstvenoj disciplini Fizika u kategoriji od 301. do 400. mjesta (prošle godine 201. – 300. mjesto), a u znanstvenoj disciplini Biologija više nije rangirano (prošle godine 301. – 400. mjesto).

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA