LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Počasni doktorat

Je li Bandić zaslužio mjesto među počasnim doktorima zagrebačkog Sveučilišta?

Tijekom posljednjih nekoliko dana medijskim se prostorom širi vijest o Milanu Bandiću kao sljedećem počasnom doktoru zagrebačkog Sveučilišta. Dok ne saznamo radi li se o neutemeljenim glasinama ili istinitim vijestima, donosimo popis počasnih doktora zagrebačkog sveučilišta i pitamo se je li Bandiću mjesto među njima?

Tijekom posljednjih nekoliko dana medijskim se prostorom širi vijest o Milanu Bandiću kao sljedećem počasnom doktoru zagrebačkog Sveučilišta. Dok ne saznamo radi li se o neutemeljenim glasinama ili istinitim vijestima, donosimo popis počasnih doktora zagrebačkog sveučilišta i pitamo se je li Bandiću mjesto među njima?

Nakon ekskluzive 24sata kako postoji mogućnost da zagrebački gradonačelnik dobije počasni doktorat zagrebačkog Sveučilišta, o odnosu rektora Borasa i Milana Bandića raspisali su se mnogi mediji. Naime, za vrijeme Bandićeva mandata rektor Boras i prorektor Čović dobili su Nagradu Grada Zagreba, a dodjela počasnog doktorata zagrebačkog sveučilišta bio bi sljedeći korak u ostvarenju njihovog prijateljskog odnosa. Ipak, princip tko tebi, ti njemu malo je neprimjeren u kontekstu dodjele nagrada. Za Index.hr o tome govori politički analitičar i komentator te filozof, dr. sc. prof. Žarko Puhovski: 

– To da osoba A, nekoliko godina nakon što je od osobe B dobila neku nagradu, toj osobi B vraća nagradu, nešto je što se naprosto ne radi.

No, osim što je takva praksa neprimjerena, postavlja se pitanje čime točno Milan Bandić zaslužuje počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu. Počasni doktorat (lat. gradus doctoris honoris causa) dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku određenog sveučilišta, znanosti i kulturi pojedine države ili za značajan doprinos pojedinoj znanstvenoj ili kulturnoj grani. Milan Bandić, kao dugogodišnji gradonačelnik Zagreba, morao je utjecati i na zagrebačko Sveučilište, ali upitno je čini li ga to što je obavljao gradonačelničku dužnost idealnim kandidatom za počasni doktorat.

– Nema dvojbe da je Bandić zadužio Zagreb, pa i Sveučilište. Međutim, nije uobičajeno da se počasni doktorat dodjeljuje osobi koja je bila student tog sveučilišta. On ga je mogao dobiti od nekog drugog sveučilišta. – komentirao je Puhovski za Index.hr.

Iako je diplomirao na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Bandić se nikada nije bavio znanstvenim radom. S političkom karijerom započeo je rano, a prije toga radio je u zagrebačkom Ledu. Dakle, s obzirom na to da nije dao nikakav značajan doprinos znanstvenom radu, Bandić ne zadovoljava ni taj kriterij za dodjelu počasnog doktorata. Među počasnim doktorima Sveučilišta u Zagrebu mnogobrojni su znanstvenici od kojih su mnogi dobitnici Nobelove nagrade. Hrvatski kemičari Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, geolog i arheolog Dragutin Gorjanović Kramberger, fizičar Werner Heisenberg, kemičari Niels Bohr i Linus Pauling, kemičarka Dorothy Hodgkin te Nikola Tesla samo su neki od njih. 

Osim znanstvenicima, počasni se doktorat dodjeljuje i političarima. Možda najznamenitija dobitnica počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu je Margaret Thatcher, prva premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, poznata kao Iron Lady te zasigurno jedna od najpoznatijih žena u povijesti politike. Što god tko mislio o politici koju Milan Bandić vodi, rijetko tko se može složiti da ga se može uspoređivati s velikanima svjetske politike poput Thatcher. 

Prema europskoj sveučilišnoj tradiciji dodjela počasnog doktorata izniman je događaj za sveučilište, a svaki počasni doktor prima na sebe čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta. Prvi počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu dodijeljen je Tadiji Smičiklasu, hrvatskom povjesničaru, političaru, rektoru Sveučilišta u Zagrebu i predsjedniku Matice hrvatske 1913. godine, koji se aktivno protivio mađarizaciji Hrvatske za vrijeme bana Khuena Hedervaryja. Danas, 106 godina nakon, dodijeljeno je sveukupno 100 počasnih doktorata.

Diplome počasnih doktora svečanije su od ostalih diploma, pisane su latinskim jezikom, ovjerene potpisom rektora i promotora te opečaćene suhim žigom sveučilišta utisnim u pečatni vosak. Hoće li se na jednoj takvoj diplomi uskoro naći ime Milana Bandića, vrijeme će pokazati. 

FOTO: STUDENTSKI.HR