LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti putnici

Kako izgleda studentski život uz svakodnevna putovanja vlakom na fakultet

Postoje studenti koji svoje studentske dane ne provode u studentskom domu ili iznajmljenim stanovima. Pitali smo studente koje prednosti i mane svakodnevno putovanje donosi sa sobom.

Postoje studenti koji svoje studentske dane ne provode u studentskom domu ili iznajmljenim stanovima. Pitali smo studente koje prednosti i mane svakodnevno putovanje donosi sa sobom.

Stanovanje u mjestu studiranja nije uvijek jedina opcija. Iako svi redovni studenti koji studiraju izvan mjesta prebivališta imaju pravo na smještaj, studentski domovi ne mogu svakome pružiti mjesto. Osim kapaciteta, nedostatak privatnosti i prilagođavanje cimeru/cimerici predstavljaju velike probleme pojedinim studentima što rezultira odabirom privatnog smještaja. Mir, privatnost i sloboda imaju svoju cijenu, a ni potraga nije jednostavna i kratkotrajna – svi su čuli ili proživjeli priče beskrajnih selidbi u potrazi za adekvatnim smještajem. Međutim, postoji i treća mogućnost – studenti koji žive relativno blizu mjesta studiranja mogu na predavanja putovati vlakom, autobusom ili automobilom. Istražili smo što misle studenti koji svakodnevno putuju na fakultet, koje izazove, prednosti i mane putovanje donosi te kako se nositi s time.  

Jedna je od velikih prednosti ako nemate predavanja svaki dan, a pomaže i organizacija – svakako je poželjno izbjegavati velike vremenske razmake između predavanja. Lorena, studentica putnica, kaže:

– Prvi razlog zbog kojeg sam uopće i bila u mogućnosti birati hoću li živjeti u gradu u kojem studiram ili putovati je taj da predavanja na mom fakultetu nisu bila obvezna, vlastitom organizacijom i određivanjem prioriteta vrlo sam uspješno mogla posložiti raspored tako da bih maksimalno tri puta tjedno išla na predavanja.

Život kod kuće znači manja financijska izdvajanja. No, osim financija, prednost je i komfor vlastite sobe.

 – Svakodnevno putovanje na fakultet sa sobom donosi brojne izazove. Pozitivno je što putujem od kuće pa nemam brige oko pronalaska drugog smještaja. Također, navikla sam na učenje kod kuće, najlakše je u već poznatoj i mirnoj atmosferi. – navodi Iva, koja uočava brojne prednosti svakodnevnih putovanja na fakultet.

S Ivom se slaže Lorena:

– Osim toga, privrženost domu, okolini, ta sigurnost obiteljskog doma, životinje. Znala sam da se uvijek isti dan, nakon predavanja, vraćam kući gdje je lijepo, toplo te da me čeka fina hrana. Život s obitelji također rezultira i sa manjom količinom obaveza i odgovornosti. Ja nisam bila ta koja je plaćala režije, brinula o namirnicama u frižideru i zvala servisere. Moje je jedino bilo da pazim na svoje fakultetske obaveze i budem čim bolji student. I na kraju – novac. Nažalost, život van obiteljskog doma iziskuje veće troškove od npr. troškova putovanja vlakom tri puta tjedno. Pošto nije bilo nužno da zbog količine fakultetskih obaveza živim u Zagrebu, nisam htjela namjerno povećati obiteljske izdatke.

Ana svoje vrijeme u vlaku koristi za dovršavanje obaveza:

– Putovanje je za mene financijski prihvatljivija opcija. Osim toga, kod kuće, u svojoj sobi imam mir i ne moram se nikome prilagođavati, za razliku od studentskog doma gdje to nije slučaj. Znalo se dogoditi da vlakovi kasne i oduzmu mnogo više od planiranog vremena, ali inače sam sigurna da ću za sat vremena biti u gradu, što mi nije predugo jer to vrijeme koristim za pisanje zadaće ili čitanje knjige.

Dakle, ne možete biti sigurni hoćete li stići na vrijeme, a čekanje prijevoza nakon dana provedenog na fakultetu dodatno umara.

– Postoje brojne mane – ranije buđenje kako bih stigla na vrijeme, vožnja traje poprilično dugo pa se gubi na vremenu kada je u pitanju učenje i veoma je naporno. Nakon dolaska kući javlja se umor i teško se ponovno koncentrirati. – navodi Iva.

Svakodnevno putovanje studentima može uštedjeti mnogo novca i omogućiti im da se još malo zadrže u sigurnosti roditeljskoga doma. Ipak, ovakav način života i studiranja sa sobom nosi mnoge otegotne okolnosti i zahtijeva kompromise.

– Studirao sam ekonomiju i na petoj godini studija javila se prilika za putovanjem – odličan raspored omogućio mi je da smanjim svoje troškove tako što sam stanovanje u Zagrebu zamijenio putovanjem. Ipak, ne mogu reći da je putovanje savršena opcija – vlakovi često kasne, većina ih je u lošem stanju, a ponekad se stvaraju velike gužve. – tvrdi Marko koji je godinu studentskog života proveo putujući na fakultet.

FOTO: PIXABAY