LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski rad

Šire se lažne vijesti: Još nije usvojen novi Zakon o obavljanju studentskih poslova!

Premda je u sklopu pojedinih studentskih medija izašla obavijest da je konačno usvojen novi zakon, isti još treba proći 2. čitanje i glasanje u Saboru.  

Premda je u sklopu pojedinih studentskih medija izašla obavijest da je konačno usvojen novi zakon, isti još treba proći 2. čitanje i glasanje u Saboru.  

Nakon više od godine dana čekanja da na snagu stupi novi Zakon o obavljanju studentskih poslova, kojim bi se rad preko studentskog servisa omogućio ne samo redovnim nego i izvanrednim studentima koji već nisu u radnom odnosu, nacrt konačnog prijedloga uvršten je na dnevni red 116. sjednice Vlade održane 27. rujna. Premda je u sklopu pojedinih studentskih medija izašla obavijest da je on konačno usvojen, valja naglasiti da se radi o fake newsu. Naime, Zakon je nakon prvog čitanja dorađen te je Vlada usvojila izmjene, a sukladno zakonodavnom postupku, isti još treba proći 2. čitanje i glasanje u Saboru. 

Dakle, usvojen je konačan prijedlog Zakona što znači da Vlada RH kao predlagatelj šalje zakon u proceduru 2. čitanja u Hrvatski sabor. Sabor, pak, donosi Zakon nakon provedenog 2. čitanja, a zatim se glasa o amandmanima i konačnom prijedlogu Zakona. Tekst se zatim objavljuje u Narodnim novinama i 8. dan od objave stupa na snagu. U roku od 60 dana od njegova stupanja na snagu donose se Pravilnici.

Podsjetimo, sve veće nezadovoljstvo studenata, satnice u nevjerojatno malom iznosu od 14 kuna, masovno iskorištavanje i redovite neisplate plaća doveli su do općeg nezadovoljstva i potrebe za donošenjem novog zakona o studentskom radu. U veljači 2017. godine osnovana je radna skupina za izradu istog. Iako je obećano da će Zakon stupiti na snagu s prvim danom nove godine, studenti su nastavili raditi prema pravilniku starom pune 22 godine  

Novi bi Zakon tako trebao donijeti neke od važnih promjena, poput prava svih studenata na rad, propisane minimalne satnice od 20 kuna, digitalizacije procesa zapošljavanja studenata te odluke da će isplate plaće, ako ih ne izvrši poslodavac, vršiti SC. Studenti će na ovaj način biti zaštićeni od zloupotrebe i iskorištavanja, povećat će se kontrola pri obavljanju studentskog posla i isplaćivanja zarađene plaće, a u konačnici će doći i do sankcija ako se poslodavci ne budu pridržavali onoga što stoji u studentskom ugovoru.

Prema neslužbenim informacijama, ovaj hvalevrijedan Zakon trebao bi vrlo brzo u Sabor, gdje zasada nema prepreka izglasavanju. U nadi da će svi akteri biti brzi te da neće doći do novih kašnjenja, očekujemo njegovo stupanje na snagu 1. siječnja 2019.

FOTO: PIXABAY