LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentske muke

Mali savjeti za štednju mukotrpno zarađenog novca tijekom sezone na moru

Donosimo vam nekoliko malih savjeta za štednju kako ne biste baš odmah potrošili apsolutno sve što ste mukotrpno zaradili tijekom ljetnih mjeseci. Prostora za sačuvati koju kunu itekako ima.

Donosimo vam nekoliko malih savjeta za štednju kako ne biste baš odmah potrošili apsolutno sve što ste mukotrpno zaradili tijekom ljetnih mjeseci. Prostora za sačuvati koju kunu itekako ima.

Mnogi studenti svakog ljeta pribjegavaju napornom radu na moru, nerijetko žrtvujući i kasnije srpanjske i ranije rujanske ispitne rokove, kako bi si financijski olakšali nadolazeću akademsku godinu i čitav niz troškova – onih svakodnevnih životnih, onih koje obrazovanje nosi sa sobom i onih koji su svakom mladom čovjeku potrebni da bi se malo zabavio i opustio. Provedbom ankete među studentskom populacijom u Zagrebu došli smo do podatka da u prosjeku 2 mjeseca obavljaju sezonske poslove. Najčešće se radi o konobarenju, čišćenju apartmana, radu u trgovini i animaciji, a prosječan se sezonac vrati u mjesto studija s tek 5000 kuna čiste zarade.

5000 kuna nije mali dodatak studentskom budžetu, ali se u vrlo kratkom periodu jednostavno istopi. Stoga vam donosimo nekoliko malih savjeta za štednju kako bi do Božića od tog iznosa barem nešto ostalo.

TROŠKOVI OBRAZOVANJA

Početkom akademske godine mnogi će studenti platiti barem koji ECTS koji nisu stigli položiti, posebice ako su otišli raditi sezonu prije nego su ljetni rokovi uopće završili. Pitali smo o kojoj se cifri radi – nerijetko i više od 700-800 kuna. Dodamo li tome troškove upisa u novu godinu, printanja novih skripti na vrijeme, ponovno učlanjivanje u knjižnice, hrpu novih malih potrepština bez kojih prosječan student ne može kao što su npr. torba za laptop, USB, ruksak itd. vrlo ćemo lako doći do iznosa od 2000 kuna neplaniranih troškova.

Metode uštede:

  • Stisnite s učenjem (učite prije i poslije posla) pa se vratite na taj ispit. Ima rokova dogodine, ali rokovi koštaju. (Ušteda 700-800 kuna)
  • Fakultetske knjižnice u kojima se ne plaća članarina nerijetko imaju svu literaturu koja vam je potrebna za izvršavanje akademskih obveza. U syllabusima provjerite o kojim se naslovima radi da utvrdite je li vam uopće nužno članstvo u drugima. (Ušteda od 50 do 100 kuna)
  • Za skriptom će posegnuti svaki student, no nije ih nužno uvijek printati. Povežite se sa starijim studentima da vam proslijede svoje ako ih već nisu spalili. (Ušteda od 500-tinjak kuna)

TROŠKOVI ŽIVOTA

U samom ćete startu akademske godine hrpu novca izdvojiti samo na useljenje u studentski dom ili, još gore, u najam privatnog stana. Prva stanarina, polog, male potrepštine koje vam nedostaju, a koje nemalo koštaju – sušilo, pegla, štipalice, metla, sve što vam padne na pamet, a što niste zatekli u novom prostoru. Cifra se penje u nebesa! Dodajte tome pokoji novi komad odjeće, gomilu sredstava za čišćenje i raspoloženje će vam naglo splasnuti. Nemojte zaboraviti ni na prijevoz svih stvari potrebnih za život. Primjerice, vožnja autom kako biste sve odjednom donijeli u novi privremeni dom iz Splita do Zagreba stajat će barem 1000 kuna (gorivo, autocesta, ručak roditeljima vozačima...).

Metode uštede:

  • Ne morate kupovati baš sve novo. Potražite doma imate li duplu metlu, peglu, sušilo i ponesite ih sa sobom. (Ušteda 400 kuna)
  • Sigurno imate dovoljno krpica u svom ormaru, ne trebate žuriti u shopping. Pričekajte zimska sniženja, dotad kombinirajte postojeće odjevne predmete. (Ušteda od 500 do 1000 kuna)
  • Ako se vozite autom do mjesta studija, ne morate ići autocestom. Vozite se starim putovima, ne žuri vam se, a možda otkrijete lokacije koje će vas očarati. Također, auto možete potpuno izbjeći ako ponesete samo ono što vam je nužno za prvu ruku, a kasnije, prilikom svakog odlaska doma, pokupite ostatak stvari – autobus je uvijek jeftinija opcija. (Ušteda od 200 do 500 kuna)

TROŠKOVI ZABAVE

Neovisno o tome karakterizirate li svoje fakultete kao lagane ili teške, priznajte da početkom akademske godine doista nemate puno posla. Kolokviji i ispiti čine se godinama daleko. Predavanja pohađate da ne potrošite sva prava na izostanke. Naravno, ne slušate ih nego lutate bespućima interneta na svojemu mobilnom telefonu. Internet na faksu loš je, naravno, pa konstantno kupujete nove gige da ne umrete od dosade. U pauzama redovno ispijate kave s kolegama koje cijelo ljeto niste vidjeli. U spomenutom periodu prosječan student popije 3 kave u kafiću (30-ak kuna). Vremena i dalje ima napretek pa se naredaju odlasci u kino za koje se s kokicama potroši barem 50-ak kuna. A gdje su brucošijade koje posjećujete bilo da ste brucoš ili student završne godine diplomskog studija?

Metode uštede:

  • Surfanje na predavanjima ne mora biti skupo ako pomno proučite ponudu. Primjerice, Vip vam osigurava popuste na mjesečnu naknadu u iznosu od 20 do 30 kuna ovisno o pojedinim tarifama (Mobilni Net S, M ili L). Ako ste registrirani na mreži CARNet, na iste tarife imate popuste od 10 do 20 kuna koje možete kombinirati s Vipovom promocijom
  • Iskoristite tople jesenske dane pa pauze provodite u parkovima umjesto kafićima. (Ušteda 700-800 kuna mjesečno)
  • Ne morate baš odmah pogledati najnovije filmove. Umjesto tri odlaska u kino u prvom mjesecu nove akademske godine, okupite ekipu doma i pogledajte neki dobar klasik online. (Ušteda 150 kuna mjesečno)
  • Brucošijadu, priznajemo, ne smijete preskočiti i ne, nisu kućni tulumi uvijek bolja opcija, ali potrudite se barem igrati nagradne igre kojima obiluju društvene mreže i osvojiti pokoju ulaznicu da ne morate baš sve platiti. (Ušteda 100-tinjak kuna)
FOTO: PIXABAY