LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Manifestacija u HNK Zagreb

Neki od najvažnijih kazališnih umjetnika na Festivalu svjetskog kazališta

Usprkos smanjenom festivalskom budžetu u HNK stižu neki od najvažnijih kazališnih umjetnika. Hrvatskoj publici prvi će se put predstaviti europske redateljske zvijezde Milo Rau i Alessandro Serra čije predstave dosad nisu gostovale u Hrvatskoj.

Usprkos smanjenom festivalskom budžetu u HNK stižu neki od najvažnijih kazališnih umjetnika. Hrvatskoj publici prvi će se put predstaviti europske redateljske zvijezde Milo Rau i Alessandro Serra čije predstave dosad nisu gostovale u Hrvatskoj.

Na konferenciji za medije koja se održala u petak, umjetnički ravnatelji Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan predstavili su program ovogodišnjeg, 16. Festivala svjetskog kazališta, koji će se održati od 15. do 29. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu. Predstave koje će se prikazati su Pet lakih komada redatelja Mila Raua (CAMPO), Macbettu redatelja Alessandra Serre (Teatro Sardageno) i Richard III. redatelja Thomasa Ostermeirea (Schaubühne).

Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč istaknula je kako je festival u početku osmišljen kao mjesto informiranja domaće publike o onome što se događa u Europi i svijetu u vrijeme kada je hrvatska scena bila još uvijek prilično izolirana, ali i kao mjesto usporedbe i vlastitog pozicioniranja u europskom i svjetskom teatru. U desetljeće i pol festival je predstavio domaćoj publici neke od najvećih kazališnih imena Europe kao što su Pjotr Fomenko, Lev Dodin, Oskar Koršunovas, Luc Bondy, Stanislas Norday, Arpad Schiling, Pascal Rambert, Pippo Delbono i Robert Lepage. Naglasila je kako usprkos činjenici da je festivalski budžet smanjen i ovogodišnje izdanje ponovno u Zagreb dovodi neke od najvažnijih kazališnih umjetnika te da je kvaliteta programa neupitna. Hrvatskoj publici prvi će se put predstaviti europske redateljske zvijezde Milo Rau i Alessandro Serra čije predstave dosad nisu gostovale u Hrvatskoj.

Ivica Buljan predstavio je pobliže festivalske predstave napomenuvši kako je ideja bila predstaviti radove koji korespondiraju s onim što HNK u Zagrebu pokušava napraviti na svojoj pozornici. 

– Dijalog je obostran, odnosno to nisu samo selektirane predstave koje bi napravile presjek neke sezone, već se nadopunjuju na naš program i daju nam snažniju motivaciju za osuvremenjivanje našeg repertoara i produkcijskih modela te nas otvara prema temama koje su trenutno aktualne u kazalištu. – rekao je.

Prva predstava 16. FSK-a, u programu 15. i 16. rujna, bit će Pet lakih komada (Five Easy Pieces), u kojoj redatelj Milo Rau na pozornicu postavlja priču o životu belgijskog ubojice djece Marca Dutrouxa.

 – Riječ je o jednom od najznačajnijih europskih redatelja u zadnjem desetljeću čiju meteorsku karijeru karakterizira to što je on najznačajniji predstavnik dokumentarnog teatra. Sve su njegove predstave bazirane na stvarnim povijesnim, aktualnim, životnim pričama koje onda stavlja u kazališni kontekst. Dakle, nije riječ o suhom dokumentarizmu koji samo taksativno pregledava vrijeme, nego ih u jednom fikcionalnom laboratoriju pretvara u veliko i značajno kazalište. – dodao je.

Pet lakih komada predstava je koja je postala zaštitni znak Mila Raua, a njegova je posebnost to što uključuje djecu i tinejdžere u dobi od osam do 13 godina koji utjelovljuju sve uloge u priči o najvećem belgijskom zločincu, koja će hrvatskoj publici pokazati koje su sve mogućnosti današnjeg kazališta, do koje su granice mladi izvođači superiorni glumci u umjetničkom, izvedbenom i emotivnom smislu.

Predstava Macbettu na programu je 21. rujna. Shakespeareov Macbeth na sardinijskome dijalektu, u režiji Alessandra Serre i produkciji Sardegna Teatra, postavljen je u maniri elizabetanskog kazališta, tako da glumačku postavu čine samo muškarci. Talijanska udruga kritičara proglasila ju je najboljom talijanskom predstavom 2017. Serra je ideju za projekt pronašao u regiji Barbariga na Sardiniji fotografirajući karneval, gdje je pronašao brojne analogije između Shakespeareova remek-djela i sardinijskih karnevalskih maski.

Posljednja predstava ovogodišnjeg Festivala je Richard III. U programu 28. i 29. rujna, a riječ je o novom viđenju jednog od najranijih Shakespeareovih djela u kojemu se redatelj ne ograničava samo na demonizaciju psihotičnog masovnog ubojice, već nudi portret moćne društvene elite rastrgane unutarnjim nemirima, iz kojih se pojavljuje izopačeni diktator. 

– Ta se predstava na jedan način poigrava sa svim značenjskim silnicama koje izlaze iz klasičnog pristupa Shakespeareu, ali novi prevoditelj i adaptator je opet slavni Marius von Mayenburg, dramski autor, prevoditelj i redatelj, a kruna svega je genijalna uloga Rikarda III. Larsa Eidingera, kojega se danas u kazališnim krugovima smatra za vjerojatno najsnažnijeg europskog glumca. U tri jako različite predstave imat ćemo priliku vidjeti najbolje od dokumentarnog fikcijskog teatra s Milom Rauom, jedan fantastični ritualni teatar na tragu talijanske fikcije od Fellinija do Viscontija, u jednoj suludoj mješavini koja podsjeća na koreografirano plesno dramsko kazalište, do krajnjeg intelektualnog užitka u Rikardu III. Thomasa Ostermeiera. – naglasio je Ivica Buljan.

FOTO: HNK ZAGREB