LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski aktivizam

Aktivizmom za vrijeme studija do vrijednih iskustava; poticanje književnog stvaralaštva u Rijeci

Udruga studenata kroatistike Idiom koja djeluje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci ogledni je primjerak studentskog aktivizma. Donosimo vam detalje o njihovom najvećem književnom projektu „Riječke perspektive” te odgovor na pitanje čemu uopće studentski aktivizam.

Udruga studenata kroatistike Idiom koja djeluje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci ogledni je primjerak studentskog aktivizma. Donosimo vam detalje o njihovom najvećem književnom projektu „Riječke perspektive” te odgovor na pitanje čemu uopće studentski aktivizam.

U sklopu Odsjeka za kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci od 2013. godine Udruga studenata Idiom, koja okuplja članove studija Hrvatskog jezika i književnosti na spomenutom fakultetu, započela je s aktivnim radom. U svojih 5 godina postojanja, Udruga je provela 50-ak većih i manjih projekata, a mi vam donosimo detalje o projektu Riječke perspektive – njihovom najvećem književnom projektu.  

Projekt Riječke perspektive održao se prvi puta 2016. godine, a za detalje o samom projektu smo se obratili Tajani Rogini, predsjednici Udruge i voditeljici samog projekta 2018. godine i predsjednici Odbora za književnost Roberti Špoljarić koje su nas upoznale s procedurom organizacije:

– Organizacija zahtijeva višemjesečnu pripremu, a prvi je korak formiranje zasebnoga Odbora za provedbu projekta. Književna priča započinje pozivom riječkim studentima za slanje radova. Nakon prikupljanja pristiglih radova Odbor uz stručno povjerenstvo odabire najbolje radove koji se onda predstavljaju na Književnoj večeri. Svi autori dobivaju potvrdu o vrijednosti njihova književna rada, a glasovi publike odlučuju o najbolja tri koja su vrijedno nagrađena. Ni publika ne ostaje praznih ruku – za njih pripremamo kreativna iznenađenja. Posebno smo ponosni na tiskana izdanja radova objedinjenih u Knjižici, čime ostavljamo trajni trag na kulturnu djelatnost studenata riječkoga sveučilišta.

Velika potreba za ovim projektom potpuno je jasna prema broju zaprimljenih radova. Naime, članovi Udruge i Odbora za književnost svake godine imaju sve teži i teži posao jer im na natječaj pristiže sve veći broj radova. Ove su godine prijavljeni radovi prešli troznamenkast broj, zbog čega su organizatori oduševljeni.

– Time smo prvotnoj ideji proširili svrhu pružajući mladim autorima priliku koja im dosad nije bila omogućena. Na uopćenoj razini želimo afirmirati književno stvaralaštvo među mlađom populacijom i potaknuti ih na stvaralaštvo te na komunikaciju s publikom, njegovati kulturu čitanja i slušanja književnoumjetničke riječi.

Ove godine sudjelovali smo na Književnoj večeri koja se održava u ugodnoj atmosferi riječkog kafića koji na izbor ima preko 220 vrsta piva te koja je zbog svoje pozicije, vrlo blizu studentskom Kampusu, omiljena među studentima. Na samu Večer zaputili smo se ranije, no nismo mogli niti predvidjeti interes koji će sama Večer prouzrokovati. Pola sata prije početka sva su mjesta bila zauzeta i tražila se stolica viška. Atmosfera tijekom cijelog događaja bila je nevjerojatna; autori su se izmjenjivali na pozornici čitajući svoja djela u prozi i poeziji, a zrak je bio ispunjen novom nadom za književnu budućnost među mladima.

– Mnoštvo je autora prepoznalo naš entuzijazam i iskoristilo priliku da radove predstave publici te pokažu smjer u kojem se kreće književno stvaralaštvo naše generacije. Želimo svim našim autorima i onima koji će to tek postati puno inspiracije i uspjeha u stvaranju. – kaže predsjednica Udruge.

Tonko Maroević ističe:

– Koliko je vještina pisanja u tome da se život prizove, toliko je vještina čitanja da se prepozna i sačuva.

Tajana dodaje:

– Dok mladi autori prizivaju svoju perspektivu, na nama je da je prepoznamo, njegujemo i sačuvamo. To je sukus svega.

Iako su Riječke perspektive najveći književni projekt Udruge, nisu i jedini. Naime, jedan od projekata koji moramo spomenuti održao se povodom Dana hrvatskog jezika, koji su trajali od 11. do 17. ožujka 2018. godine, kada je Udruga ukrasila stepenice na Filozofskom fakultetu u Rijeci s najčešćim primjerima pogrešaka u govoru i pismu te njihovim ispravcima. Kako i danas izgledaju stepenice na navedenom fakultetu pogledajte u nastavku.

Izvor: Facebook Udruge studenata kroatistike Idiom
 
Izvor: Facebook Udruge studenata kroatistike Idiom
 
Izvor: Facebook Udruge studenata kroatistike Idiom
 

Udruga studenata kroatistike Idiom svakoga dana uveseljava živote studenata Filozofskog fakulteta u Rijeci književnošću ili napredovanjem u ispravljanju čestih gramatičkih pogrešaka. No, zašto oni to čine? Predsjednica Tajana nam je otkrila svoju tajnu i unutarnju želju koja ju pokreće da svoje slobodno vrijeme ulaže baš u samu Udrugu i o njezinim počecima u studentskom aktivizmu:

– Kako je vrijeme odmicalo, sviđalo mi se to što stalno nešto radimo, što u većini situacija zaista moram izići iz zone komfora, koliko god to otrcano zvučalo, što upoznajem kolege i ljude s kojima imam zajedničke, a ponekad i različite interese. Nisam pomišljala uopće na to da ću dvije godine kasnije postati predsjednica i onda još biti ponovno izabrana. S obzirom na to da sam poprilično introvertirana i predana osoba, cjelokupna mi je situacija predstavljala još veći izazov jer sam znala da neću tu „funkciju“ moći obnašati s dvije ruke i jednim srcem, već s četiri ruke i najmanje dva i pol srca.

Studentski aktivizam čin je koji treba cijeniti, a može donijeti samo dobre stvari i otvoriti nove mogućnosti. Iskustvo koje dobivate prilikom organizacije događaja i konferencija, razvijanje komunikacijskih vještina u odnosima s ljudima, učenje o radu u timovima i slično. Navedena su iskustva neprocjenjiva i ne morate čekati sve do prvog posla da ih razvijete, nego ih već tijekom obrazovanja možete razvijati. Osim što ćete biti konkurentniji prilikom traženja posla sa životopisom koji će se isticati ipak nije sve samo u budućem poslu.

Aktivizam u studentskim aktivnostima tijekom procesa obrazovanja je iznimno važan, a Tajana nam je za kraj poručila što njoj znači Udruga:

– Kada odvrtim film, ne bih ove četiri godine u Udruzi mijenjala ni za što. Prvenstveno zato što mi je Udruga donijela toliko dragih i čvrstih prijateljstava, a o iskustvu, stjecanju znanja i vještina da uopće ne govorim. Smatram da je važno da svaka osoba pronađe ono u čemu uživa, ono što joj i u najnapornijim i najlošijim danima izmami osmijeh jer ako ne iskusimo taj osjećaj sada, kako ćemo ga onda prepoznati kasnije?

Članak je objavljen u sklopu projekta Volontiranjem do znanja za 21. stoljeće. Projekt provodi udruga Studentski informativni kutak, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

FOTO: FACEBOOK / UDRUGA STUDENATA KROATISTIKE IDIOM