LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentsko naselje „Ivan Goran Kovačić”

Uprava doma riječke studente izbacuje iz njihovih soba za vrijeme ispitnih rokova

„Razlog ovoga je što je Studentski centar iznajmio prvi paviljon studentima na razmjeni koji dolaze na početku sedmog mjeseca iako je taj paviljon već iznajmljen nama studentima koji smo dobili to pravo putem natječaja.“

„Razlog ovoga je što je Studentski centar iznajmio prvi paviljon studentima na razmjeni koji dolaze na početku sedmog mjeseca iako je taj paviljon već iznajmljen nama studentima koji smo dobili to pravo putem natječaja.“

Premda u ugovorima o korištenju studentskog smještaja u Rijeci stoji da studenti svoje sobe mogu koristiti do 15. srpnja, uprava Studentskog naselja Ivan Goran Kovačić ovog puta ne ispunjava odredbe prisiljavajući stanare prvog paviljona da se isele do početka idućeg mjeseca. Usred ispitnih rokova, naravno, studenti izražavaju negodovanje.

Konkretno, svoju nam je ogorčenost i ljutnju predočila studentica koja je odlučila ostati anonimna, a na koju se nova odluka Uprave odnosi. No ona nije jedina koja boravi u prvom paviljonu, a koja do kraja lipnja neće okončati svoje studentske obveze – što nije ni dužna jer formalno ispitni rokovi tada nisu ni završeni.

Proslijedila nam je i službeni e-mail Uprave koji potvrđuje namjere o oslobađanju gotovo cijelog objekta I zbog veće grupe gostiju koja stiže na međunarodnu razmjenu u organizaciji Sveučilišta u Rijeci:

Spomenuta studentica iznosi svoje viđenje nastanka ovakve situacije:

– Razlog ovoga je što je Studentski centar iznajmio prvi paviljon studentima na razmjeni koji dolaze na početku sedmog mjeseca iako je taj paviljon već iznajmljen nama studentima koji smo dobili to pravo putem natječaja.

U ugovorima o korištenju smještaja mogućnost prijevremenog iseljenja nije isključena, ali nisu ni precizirani uvjeti pod kojima se ona odvija. Za pretpostaviti je da su u pitanju poplava, požar ili neka druga elementarna nepogoda, koje studentica navodi, a ne i stavljanje na raspolaganje smještaja na koji je netko već ostvario pravo na natječaju.

Uz to što je sama odluka sporna, problematičan je period primorane, k tome i neplanirane selidbe. Tko god studira ili je studirao svjestan je koliko je jednom studentu vrijeme dragocjeno za trajanja rokova, dok priprema 2, 3, 4, 5 ili više ispita. Kad bi mu jedini zadatak trebao biti učenje, on mora barem jedan dan izdvojiti za proces selidbe, bilo to u drugi objekt unutar istog naselja ili, kako stoji u e-mailu Uprave, u Studentsko naselje Trsat koje se nalazi na drugom kraju grada.

Studentski centri trebali bi postojati radi studenata, a ne studenti radi studentskih centara, ali, ako je suditi prema uvriježenim stavovima upravo među studentima, realna je situacija potpuno suprotna:

– Njih vjerojatno nije briga za to, bitno da zarade još malo para.

FOTO: UNIRI