LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Brzo, jednostavno i jeftino olakšanje

10 jednostavnih savjeta za tretiranje sunčanih opeklina

Crvenilo, svrbež i bol nakon dana provedenog na suncu uz naše savjete brzo će postati prošlost.

Crvenilo, svrbež i bol nakon dana provedenog na suncu uz naše savjete brzo će postati prošlost.

Gotovo od samog početka čovječanstva sunce je slavljeno kao donositelj života. Njegove zrake dočekivane su s olakšanjem i neobuzdanom radošću. Nije ni čudo, jer nam moderna medicina svojim znanstvenim metodama potvrđuje koliki je blagotvorni utjecaj sunca na naše fizičko, ali i mentalno zdravlje. No, izlaganje suncu ima i svoju neugodniju stranu, a najčešća neugodnost su, naravno, opekline. Mi vam donosimo jednostavne i učinkovite savjete koji će vam donijeti brzo olakšanje ukoliko se vaš fantastičan ljetni dan pretvori u bolnu noćnu moru.

1. Prevencija, prevencija, prevencija

Ne može se dovoljno napomenuti: koristite kreme i losione sa zaštitnim faktorom. Kako kaže stara poslovica bolje spriječiti nego liječiti. Koža je naš najveći organ, izložena je svim vanjskim utjecajima i njeno zdravlje je iznimno bitno. Izbjegavajte izlaganje najjačem suncu (između 11 i 16 sati) ukoliko zaista nije potrebno. Na svaki izloženi dio tijela nanesite sredstvo sa SPF faktorom, a pri tome ne zaboravite stopala, osobito ako nosite japanke ili sandale. Pri kupnji kreme za njegu kože lica pripazite da krema sadrži SPF faktor. A ne zaboravite i na vaše oči. Nosite sunčane naočale kako bi izbjegli problem s kojim su se susreli glumci iz filma Black Panther.

2. Pripremite si pravu kupku

Lijepa, opuštajuća kupka uvijek je dobrodošla, a to je osobito točno ako vas zadese sunčane opekline. Napunite kadu hladnom vodom i u nju dodajte šalicu jabučnog octa ili dvije šalice sode bikarbone. Voda će ohladiti vašu vruću kožu, a ocat ili soda djelovat će protuupalno i antiseptički te smanjiti vašu bol. Budite u kupci 15-20 minuta, a nakon toga osušite se na zraku, bez ručnika.

3. Jogurt

Gotovo svi u svom hladnjaku imamo običan jogurt. On je savršeno sredstvo za hlađenje i olakšavanje boli kod sunčanih opeklina. Samo ga razmažite na crvena i bolna područja i odmah ćete osjetiti olakšanje.

4. Strateško hidratiziranje

Hidratacija je iznimno važna, osobito kod opeklina. Pijte dosta tekućine, jer ste sigurno izgubili dosta vode samo boraveći na suncu, a opekline će samo pogoršati dehidraciju. Voda, hladan čaj bez šećera ili voće koje sadrži mnogo vode poput lubenica ili dinja savršen su izbor. Isto tako, nakon tuširanja ili kupke nanesite hidratizirajući losion koji rashlađuje.

5. Hladni oblozi

Ukoliko u zamrzivaču imate paket smrznutog povrća ili voća iskoristite ga kao ledeni oblog za vašu opeklinu. No, budite oprezni. Ne dozvoite da dođe u izravan doticaj s vašom kožom kako je ne bi dodatno oštetio. Zamotajte pakiranje u ručnik ili neku drugu tkaninu i potom stavite na opečeno mjesto.

6. Blagotvorni krastavac i običan krumpir

Sigurno vas neće iznenaditi kako mnoge namirnice koje svakodnevno jedemo mogu poslužiti i kao prirodan lijek. Mnoge namirnice izvrsno će poslužiti kao sredstvo za tretiranje opeklina od sunca. Ako imate krastavac, sameljite ga u blenderu i smjesu nanesite na opečeno područje. Dva krumpira naribajte na ribežu ili sameljite u blenderu. Pastu također nanesite na opečeno područje. Škrob iz krumpira savršen je analgetik.

7. Oblozi od mlijeka

Ovo je jedan on najbržih i najjeftinijih lijekova za sunčane opekline. U jednoj zdjeli pomiješajte 1 šalicu mlijeka, 4 šalice vode i par kockica leda. Kad se tekućina dovoljno ohladi u nju umočite gazu i zatim gazu stavite na opečeno područje ili nanesite tekućinu običnom vatom.

8. Čaj

Čaj je blagotvorna tekućina za mnoge boljke, a opekline nisu iznimka. Skuhajte jak čaj od mješavine zelenog čaja, čaja od mente i kamilice. Pustite da se dobro ohladi pa vatom lagano nanesite na opeklinu. Menta će lagano rasladiti vašu opeklinu, a kamilica i sastojci u zelenom čaju pomoći će regeneraciji ozlijeđene kože. Ukoliko nemate zelenog čaja možete se poslužiti i crnim, jer i on ima visok postotak taninske kiseline.

9. Aloe Vera

Aloa je već dugo poznata kao veoma blagotvorna biljka, pa nije čudno da pomaže i kod opeklina. Potražite gel od ove biljke i nanesite ga na opeklinu. Smanjit će bol, rashladiti opečeno mjesto i pomoći zacjeljivanju. A ako imate samu biljku kod kuće, jednostavno otkinite list ili dva i nanesite sok koji iz njih poteče na ozlijeđeno područje.

10. Ostavite ozlijeđeno područje nepokriveno

Opekline najbolje zacjeljuju na zraku, naravno, ako nisu previše jake. Budite veoma oprezni i nježni dok nanosite bilo što na opečenu kožu, osobito ako su se počeli formirati mjehurići i ne pokrivajte je odjećom. Ukoliko osjetite mučninu, omaglicu ili trnce, dobijete temperaturu, ukoliko se pojave veliki mjehurići ili mjesta s ljubičastom diskoloracijom obavezno se konzultirajte s liječnikom.

FOTO: PIXABAY.COM