LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tekst u digitalnom dobu

Studenti progovaraju o supostojanju književnosti s internetom

Književnost i internet u današnje su vrijeme povezani više nego ikad jer jedno na drugo intenzivno utječu na različite načine, a koje sve mogućnosti njihove suradnje među njima postoje – propitat će studenti komparatisti.

Književnost i internet u današnje su vrijeme povezani više nego ikad jer jedno na drugo intenzivno utječu na različite načine, a koje sve mogućnosti njihove suradnje među njima postoje – propitat će studenti komparatisti.

Klub K. i Odsjek za komparativnu književnost ove godine organiziraju studentsku konferenciju pod nazivom Književnost i internet – tekst u digitalnom dobu. Održat će se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i to od 19. do 21. travnja 2018. godine

Na konferenciji će izlagati studenti i studentice preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine studija. Plenarna će pak predavanja održati dr. sc. Luka Bekavac i Asja Bakić.

Osim glavnog programa, planirane su i uvodne aktivnosti. Naime, 12. travnja u Booksi je održan panel Poezija i internet, a za 16. travnja u 19 sati u Dvorani 1 Filozofskog fakulteta zakazana je projekcija odabranih epizoda serije Black Mirror uz popratnu raspravu.

O temi konferencije

Književnost i internet u današnje su vrijeme povezani više nego ikad jer jedno na drugo intenzivno utječu na različite načine. Iako je internet omogućio demokratičniju proizvodnju, distribuciju i konzumaciju teksta, važno je imati na umu da je također zaslužan za, između ostalog, hiperprodukciju sadržaja.

Nove medije mnogi optužuju za uzrok pada popularnosti književnosti, dok drugi upravo u internetu vide novu platformu koja će omogućiti drugačije načine na koji se ona producira, plasira, egzistira te naposljetku percipira, a koji evoluiraju zajedno s ostalim područjima čovjekove djelatnosti.

U suvremeno doba (post)milenijalaca književnost supostoji s internetom; štoviše, s njim je usko isprepletena. Internet zbog svoje čelne pozicije među načinima komunikacije u globaliziranom društvu također neizbježno vrši značajan utjecaj na čitatelja i čitanje teksta. Upravo zbog navedenih činjenica komparatiste zanima priroda tih promjena, odnosno koje sve mogućnosti suradnje i proizvodnje novih sadržaja nastaju iz supostojanja ovih dvaju medija.

FOTO: WIKIPEDIA