LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Volontiranje u okolici Zagreba

Zrnce dobrote za male četveronošce u njihovim skloništima

Ako doista volite životinje i tražite savršeni način na koji im možete pomoći, javite se skloništu u Dumovcu ili udruzi Šapica. Postanite njihovi volonteri i krenite u poklanjanje svojih zrnaca dobrote za male četveronošce. 

Ako doista volite životinje i tražite savršeni način na koji im možete pomoći, javite se skloništu u Dumovcu ili udruzi Šapica. Postanite njihovi volonteri i krenite u poklanjanje svojih zrnaca dobrote za male četveronošce. 

Slama li vam se srce kad čujete vijest o napuštenome malom psiću ili maci koje su pronašli uz rub ceste, u šumi ili parku? Ljubitelj ste životinja, volite pomagati i živite u okolici Zagreba? Ako se prepoznajete u ovome, slijede za vas korisne informacije – kako i gdje možete već danas učiniti svoj prvi korak.

U mjesecu listopadu sve ljubitelje životinja obradovale su vijesti o izmjenama u Zakonu o zaštiti životinja prema kojima su se uvelike poboljšala i zaštitila njihova prava. Kao jedna od izmjena uvrštena je odredba prema kojoj je zabranjeno uspravljivanje životinja nakon šezdeset dana njihova boravka u skloništu za nezbrinute životinje. Na taj je način zaštićeno njihovo pravo na život. Dolaskom u sklonište doista su sigurni, sve dok se ne pojavi neka dobra duša koja će ih uzeti pod zaštitu i svoju brigu. No ako vi niste u mogućnosti biti ta dobra duša koja će nekog od štićenika skloništa učiniti novim članom svoje obitelji, a želite na neki način ipak učiniti nešto za njih, pravi ste kandidat za novog člana volonterske ekipe u nekom od privremenih domova malenih šapica.

 
Beba i pas, FOTO: Pinterest

– Volonteri nisu plaćeni, ne zato što je njihov rad besplatan, nego zato što je njihov rad neprocjenjiv.  — Sherry Anderson

Volontiranje je, neupitno, predivna gesta koju može učiniti svatko od nas uz malo dobre volje, truda i odvajanja slobodnog vremena. Volonterski rad ne daje materijalno, ali daje ono važnije – emocionalnu sreću i ispunjenost. Ako želite pružiti zrnce dobrote za sve male napuštene četveronošce u okolici Zagreba, možete to učiniti u Dumovcu, skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba, te u udruzi Šapica iz Zaprešića.

Sklonište u Dumovcu počelo je raditi u siječnju 2001. godine, a udruga Šapica nastala je pet godina kasnije, kada ju je 2006. osnovala nekolicina istinskih prijatelja životinja. Volontiranje u Dumovcu moguće je od 2009. godine, a u taj projekt dobrodošle su sve punoljetne, ali i maloljetne osobe ako su starije od petnaest godina. Ako se odlučite za volontiranje upravo u ovome skloništu, sve što morate učiniti jedan je mali korak, i to iz udobnosti svojeg doma. Naime, na internetskoj stranici Skloništa potrebno je ispuniti upitnik i pričekati na odgovor. Jednostavno, zar ne? Nakon tog prvoga hrabrog koraka bit ćete pozvani na predavanje, a ako ćete i nakon njega biti sasvim sigurni u svoju odluku o volontiranju, potpisat ćete ugovor o volontiranju; dok će za maloljetnike to učiniti njihovi roditelji ili staratelji.

Udruga Šapica također treba vašu pomoć i željno iščekuje vašu poruku na elektroničkoj adresi sapica@sapica.hr. Možete pripomoći sudjelovanjem u organizaciji raznih promotivnih aktivnosti ili tako što ćete izvesti pse u šetnju, družiti se s njima, hraniti ih i čistiti njihove boxeve.

FOTO: PIXABAY