LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

I Mario Mandžukić slavi 120. rođendan „Stare dame”

Nogometni klub Juventus koji su do sada pratili brojni usponi i padovi, afere i tragedije danas slavi 120. godina od svoga osnutka .

Nogometni klub Juventus koji su do sada pratili brojni usponi i padovi, afere i tragedije danas slavi 120. godina od svoga osnutka .

Davne 1897. godine, na današnji dan, grupa učenika torinske škole za književnost osnovala je nogometni klub Juventus. Osnivači Stare dame bili su stari između 14 i 17 godina. Kako legenda kaže, sjedeći u parku Corso Re Umberto, došli su do ideje o njegovu osnivanju. O samoj povijesti kluba zna se vrlo malo jer dokumenata iz povijesti gotovo da i nema. Razlog je tome nedavanje medijskog prostora u to vrijeme, kako sportu općenito tako i nogometu.

Eugenio Canfari bio je prvi predsjednik kluba koji 1899. godine mijenja ime u Nogometni klub Juventus. Prva garnitura dresova bila je roza i crna, poznatija kao rosanero. Navodno su je nosili jer je netko krivo poslao dresove, a nakon što su se dresovi isprali, odlučili su ih zamijeniti. Danas nose crno-bijele dresove, a boje se smatraju snažnima i agresivnima. Grb Juventusa jajolikog je oblika s crno-bijelim prugama kakve se koriste u talijanskim crkvenim grbovima. 

Europski uspjesi tijekom 70-ih godina 20. stoljeća bili su na zavidnoj razini. Osvaja Scudett u sezonama 1971/72, 1972/73, 1974/75. i 1976/77. Snažnu ekipu tih godina vodile su velike nogometne ikone: Gaetano Scirea, Fabio Capello i Roberto Bettega. U sezoni 1976/77. osvajaju Kup UEFA, nakon pobjede nad španjolskim Bilbaom. Najveća sportska tragedija zapisana je na utakmici Juventusa i Liverpoola. Prije utakmice srušio se jedan nosivi dio stadiona. Poginulo je 39 navijača Juventusa, a zaljubljenici u sport nerijetko taj dan nazivaju danom kada je umro nogomet.

Ranih 80-ih Juventus je bio uvjerljivo najbolja momčad Italije s tri osvojena naslova prvaka. Osvajanje kupova nastavilo se, a slavne devedesete donijele su klubu najboljeg igrača u njegovoj povijesti – Del Piera. godine 1996. osvojili su Ligu prvaka nakon izvođenja jedanesteraca protiv nizozemskog kluba Ajaxa. Uspijevali su i nakon toga plasirati se u finale Lige prvaka, ali ih je zaustavila najprije Borussia, a godinu kasnije i Real Madrid. Neuspjesi i optužbe na račun kluba i glavnih direktora u tom razdoblju stizali su sa svih strana. Optuživani su za namještanje utakmica te je nekoliko igrača navodno palo na dopinškom testu.

Godine 2007. vraćaju se na velika vrata. Na klupi se pojavljuje novi trener Claudio Ranieri te nekoliko pojačanja, kao što je Mohmamed Sissoko iz Liverpoola. Nakon tri godine mijenja se cijela uprava kluba pa je tako i dosta igrača otišlo. Klub doživljava svoje padove, a u sezoni 2011/12. kreće s novim stadionom i novim trenerom. Do danas su se brojni treneri mijenjali, a najteži poraz doživjeli su od Barcelone u finalu Lige prvaka 2015. godine

Nadimak Stara dama nije jedini nadimak koji ovaj nogometni klub nosi. Nazivaju ga još i Bianconeri, Le Zebre i Gobbi jer su stare dame pogrbljene. Službena himna naziva se Storia di un Grande Amore (Priča o velikoj ljubavi). Juventus je definitivno najpopularniji klub u Italiji. Broji više od 12 mlijuna navijača u samoj Italiji, a više od 200 milijuna diljem svijeta. Naravno da i ovaj klub ima svoje rivale. Juventusovi su rivali gradski suparnik Torino (Derby della Mole) te najomraženiji klub među navijačima Juventusa – Inter. Osim ovih dvaju klubova, Juventusovi navijači neprijateljski su nastrojeni prema Rimljanima. Iako, najbolnije neprijateljstvo sigurno imaju s navijačima engleskih klubova, pogotovo s Liverpoolom, zbog navedene nezapamćene tragedije na stadionu. Zanimljivo je da su se nakon tog događaja susreli tek 2005. godine u Ligi prvaka te tada neki navijači nisu prihvatili ruku pomirenja engleskih navijača.

Naš nogometni reprezentativac Mario Mandžukić igra za Juventus na poziciji napadača. Najveća je ikona koja i danas igra za ovaj tim Gianluigi Buffon kojeg je davne 2001. godine Juventus kupio za 53 milijuna eura, čime je ušao u zapisnik kao najskuplji vratar svijeta. Trenutno mu je 39. godina i slovi za jednog od najboljih na svijetu.

Stoga ovoj zanimljivoj Staroj dami neka je sretan 120. rođendan!

FOTO: WIKIPEDIA