LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt „Prepoznaj i spasi me“

U Splitu niz aktivnosti s ciljem sprečavanja trgovine ljudima

U sklopu projekta „Prepoznaj i spasi me“ u Splitu će se tijekom idućega tjedna održati niz predavanja i radionica s ciljem edukacije o trgovini ljudima i njezina sprečavanja. Ulaz je na sva događanja besplatan.

U sklopu projekta „Prepoznaj i spasi me“ u Splitu će se tijekom idućega tjedna održati niz predavanja i radionica s ciljem edukacije o trgovini ljudima i njezina sprečavanja. Ulaz je na sva događanja besplatan.

Svakih 60 sekundi jedna osoba u svijetu postane žrtvom trgovanja ljudima, a trenutno je 27 milijuna ljudi koji su žrtve trgovanja. Godišnja je zarada trgovaca ljudima 32 milijarde dolara, a 99 posto žrtava nikada ne bude pronađeno. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovanja ljudima Megi Stanković Marijanović, studentica Odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, odlučila je projektom Prepoznaj i spasi me upozoriti javnost na spomenute šokantne brojke te pomoći mladima da se zaštite od potencijalnih trgovaca ljudima.

Projekt Prepoznaj i spasi me, čiji je cilj upoznati mlađu populaciju s problematikom trgovanja ljudima i educirati ih o njoj te tako pridonijeti njezinu smanjenju u budućnosti, provest će se u dvjema fazama od 17. do 19. listopada 2017. godine, i to u prostorijama Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti te osnovnim školama na području grada Splita, Solina i općine Klis.

Prva faza projekta održat će se 17. i 18. listopada u obliku predavanja, u trajanju od 9 do 13 sati, dok će se druga faza, koja se odnosi na radionički dio, održati 19. listopada od 13 sati. Druga faza uključuje i posjete osnovnim školama koji će se odvijati tijekom studenoga. Sve se aktivnosti tijekom ovih triju dana odvijaju u prostorijama Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti, na adresi Ruđera Boškovića 33, Split, a program je sljedeći:

17. listopada, s početkom u 9 sati

  • Trgovanje ljudima i krijumčarenje migranata te Način rada trgovaca ljudima (mr. iur. Dubravko Jackiv)
  • Vrbovanje putem Interneta i medija (doc. dr. sc. Toni Perković)

18. listopada – Međunarodni dan borbe protiv trgovanja ljudima, s početkom u 9 sati

  • Trgovanje ljudima, praksa policijskog postupanja uz isticanje vrbovanja na društvenim mrežama (Odjel organiziranog kriminaliteta PU Splitsko-dalmatinske)
  • Prevencija trgovanja ljudima kroz prikaz rada PU Splitsko-dalmatinske (Odjel prevencije PU splitsko-dalmatinske)
  • Aktivnosti GDCK Split u prevenciji trgovanja ljudima (dipl. soc. Silvana Nikolić)
  • Trgovanje ljudima u svrhu odstranjivanja organa (dr. sc. Ana Jeličić i dipl. iur. Nevena Aljinović)

19. listopada, s početkom u 13 sati

  • Radionice na temu prevencije trgovanja ljudima (dipl. soc. Silvana Nikolić)
  • Osnove podučavanja za volontere (mr. iur. Dubravko Jackiv)

Projekt se održava s odobrenjem Agencije za odgoj i obrazovanje te pod sponzorstvom Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. U projektu sudjeluju i Crveni križ grada Splita, Strukovna udruga kriminalista, Sindikat policijskih službenika International Police Association te ga podržava Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

FOTO: MEGI MARIJANOVIĆ STANKOVIĆ