LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ispitni rokovi

Vrijeme je za prestanak odgađanja obaveza

Prokrastinacija je odgađanje obaveza do zadnjeg trenutka, bez posebnog razloga. Donosimo vam 30-dnevni izazov protiv prokrastinacije.

Prokrastinacija je odgađanje obaveza do zadnjeg trenutka, bez posebnog razloga. Donosimo vam 30-dnevni izazov protiv prokrastinacije.

Završni se ispiti približavaju. Pokucali su na vrata, a još nedavno su se činili kilometrima udaljeni. Međutim, sve češće se nađemo u situaciji u kojoj je teško uopće započeti s učenjem. Uvijek postoji još jedna epizoda serije koju ne možemo propustiti, još jedna kava na koju moramo otići ili nam se jednostavno ne da. Znanstveni je naziv za takav način ponašanja prokrastinacija. To je odgađanje obaveza bez posebnog razloga.

Nitko nije oduševljen pri pomisli na sljedeći dosadan i neugodan zadatak koji treba obaviti. Odugovlačenjem i odgađanjem ne činimo dobro sebi jer si tako povećavamo razinu stresa i gubimo samopouzdanje. Uostalom, ono što se napravi u zadnji trenutak rijetko je kvalitetno. Za sve postoji rješenje i ako ste odlučili prokrastinaciji stati na kraj, pokušajte s ovim izazovom i Pobijedite prokrastinaciju u 30 dana.

Izazov je kreirao challengetribe, a na njihovim se stranicama možete prijaviti i pratiti svoj rezultat. Ovaj vas izazov neće izliječiti od prokrastinacije, ali zasigurno će vam dati uvid u bolju organizaciju vremena i pružiti osjećaj zadovoljstva nakon zadatka obavljenog na vrijeme. Vrlo je jednostavan. Sastoji se od samo četiri koraka:

1. Postavite si vremensko ograničenje za svaku obavezu.

FOTO: flickr

Ako si ne postavite ograničenje, velika je vjerojatnost da ćete neki zadatak raditi paralelno s provjeravanjem društvenih mreža ili ispijanja šalice čaja te da će se on oduljiti i nećete imati vremena za druge zadatke. To ne mora biti točno vrijeme u minutama, već si možete kao cilj postaviti obaviti ga tijekom sljedećeg tjedna.

2. Nagradite se ako zadatak obavite bez prokrastinacije.

FOTO: flickr

Ovaj je dio lak. Nagrada može biti bilo što. Mašti na volju!

3. Kada god imate vremena, napravite ono što morate. Bez odgađanja.

FOTO: flickr

Uvijek postoji sutra, ali ono što možeš obaviti danas, ipak nemoj ostavljati za sutra.

4. Svakih 45 minuta uzmite pauzu od 15 minuta.

FOTO: Pixabay

Naš je mozak vrlo kompliciran i zahtjevan. Ne može jednakom koncentracijom raditi dugo vremena bez pauze. Ta pauza je, također, jedan oblik nagrade.

Prokrastinacija je normalna pojava kod svih ljudi, ali pretjerano odgađanje obaveza neprimjetno narušava kvalitetu života. Manje spavamo, više se živciramo i naposljetku ništa ne stignemo. Zapamtite da nije moguće biti savršen, ali to nije izlika za odustajanje od ulaganja vremena na dosadne obaveze koje će vam omogućiti budućnost kakvu želite. Ako vam nedostaje motivacije, zavirite u galeriju motivacijskih poruka.

FOTO: flickr

FOTO: BUSINESS-CLOUD