LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Sob crvenog nosa pokorio glazbene ljestvice te osvojio srca mladih i starih

Na današnji je dan 1947. godine uglazbljena pjesma „Rudolph the Red-Nosed Reindeer“ koja je zauzela prva mjesta američkih glazbenih ljestvica i postala jednim od sinonima božićnog razdoblja.

Na današnji je dan 1947. godine uglazbljena pjesma „Rudolph the Red-Nosed Reindeer“ koja je zauzela prva mjesta američkih glazbenih ljestvica i postala jednim od sinonima božićnog razdoblja.

Božićno ludilo počne već tijekom listopada, a uglavnom je potaknuto iz komercijalnih razloga pa na svakom koraku nailazimo na božićne pjesme. One su najljepši dio predblagdanskog razdoblja zbog ugodne atmosfere koju stvaraju te zbog njih jedva čekamo božićne praznike, a već sada ih se s nostalgijom prisjećamo – razmišljajući o zdravoj prehrani koja će nam pomoći da se vratimo u formu dok proklinjemo sve kolače koje smo pojeli – želeći da su barem još malo potrajali. Postoje božićni pjesmuljci na čiji spomen već kolutamo očima, a postoje i klasici koje želimo slušati i tijekom ljeta. Jedna je od takvih pjesama i Rudolph the Red-Nosed Reindeer, a na današnji je dan 1947. godine dosegnula vrhunac slave zauzevši prvo mjesto američkih glazbenih ljestvica.

Priča o neobičnom sobu, autsajderu crvenog nosa kojeg uoči Djed Božićnjak, započela je davne 1939. godine u Chicagu. Jedan od tamošnjih najvećih trgovačkih centara odlučio je uštedjeti te umjesto kupovnih dječjih bojanki izraditi vlastitu. Taj je zadatak zapao zaposlenika marketinškog odjela i oca četverogodišnje djevojčice, Roberta L. Maya. On je za bojanku osmislio priču o Rudolphu koji je na taj način dospio u više od dva milijuna domova kupaca. Iako je moralo proći još dosta vremena kako bi priča o Rudolphu bila uglazbljena, on se već tada uvukao u srca mališana, ali i onih starijih. Za uglazbljivanje se desetak godina kasnije pobrinuo Johnny Marks, kojemu je Rudolphov uspjeh otvorio put u daljnjoj karijeri te je poznat i po kasnijim pjesmama Rockin’ Around the Christmas Tree (19158) i A Holly Jolly Christmas (1962).

Pjesma je tijekom prve godine prodana u više od dva milijuna primjeraka te je osvojila američke glazbene ljestvice i postala druga najuspješnija božićna pjesma u povijesti, odmah nakon pjesme White Christmas. Tu su nastali problemi za tvorca pjesme koji, napisavši je tijekom svog radnog vremena, nije na nju imao nikakva prava, iako bi mu ona u tom trenutku dobro došla. Naime, May je bio samohrani otac koji se u tim trenucima borio s velikim dugovima nakon smrti teško bolesne supruge. No, sob Rudolph omogućio mu je božićno čudo kada je direktor trgovačkog centra odlučio Mayu dati sva prava na pjesmu, a samim time i svu zaradu.

Marketinški trik ili ne, takvim su potezom ugrijana brojna srca, a Rudolphov je tvorac od tih prihoda živio ugodno do kraja života. U međuvremenu su nastali brojni prepjevi pjesme čija je popularnost samo sve više rasla. Poslušajte pjesmu i prisjetite se ljepote božićnih praznika (i blagdanskog stola) dok donosite novogodišnje odluke o vježbanju. A pjesma će nas, sa svojom svevremenskom porukom, čekati do sljedeće zime.

FOTO: FLICKR