LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Jednostavan recept rajskog kolača za „Brownie“ dan

Samo dva dana nakon Svetog Nikole i svih pojedenih slastica vrijeme je da se počastite još jednom. Naime 8. prosinca slavi se „Brownie“ dan, a mi vam donosimo jednostavan recept za najbolji kolač u svemiru.

Samo dva dana nakon Svetog Nikole i svih pojedenih slastica vrijeme je da se počastite još jednom. Naime 8. prosinca slavi se „Brownie“ dan, a mi vam donosimo jednostavan recept za najbolji kolač u svemiru.

Brownie je po definiciji slastica između kolača i mekog keksa od čokolade koji u ustima ostavlja okus raja, a u mozgu potiče navalu hormona sreće i učinak sličan opojnim drogama. Kad jednom probate brownie, navukli ste se i nema povratka. Jedini je lijek za nastalu ovisnost ispeći još malo kolača čiji je recept došao ravno od nježnih vila iz zemlje Sreće. Ili se barem tako govori.

Postoji beskonačno mnogo načina na koji se brownie može napraviti, ali sve te varijante imaju jednu zajedničku karakteristiku, a to je razina čokolade toliko visoka i toliko savršena da bi to trebalo zakonom biti zabranjeno. Osim različitih vrsta kolača, on se može naći i u sladoledima, raznim napitcima i palačinkama.

Brownie s oreo keksima, FOTO: Tumblr

Smatra se da je prvi brownie napravljen krajem 19. stoljeća za jedan svečani ručak u Palmer House hotelu u Chicagu. Naime legenda govori da je prvi brownie zatražila Bertha Palmer čiji je suprug bio vlasnik navedenih hotela i to kako bi počastila goste za vrijeme Svjetskog sajma koji se 1893. godine održavao u Chicagu i koji se organizirao na 400. obljetnicu dolaska Christophera Kolumba u Ameriku. Prvi brownie bio je s orasima i glazurom od marelica, a Hotel Palmer House i danas poslužuje brownie istog recepta kao i prije više od sto godina.

Brownie s orasima i glazurom od marelice, FOTO: Pinterest

Brownie dan osnovan je u SAD-u i slavi se 8. prosinca svake godine Osnovali su ga ljubitelji čokolade i čokoladnih slastica, a s godinama broj recepata raznovrsnih brownieja samo je rastao. Brownie se može napraviti na nezamislivo mnogo načina s bezbroj dodataka počevši od mente pa sve do karamele. Varijacije su jedino ograničene maštom kuhara. Unatoč tome, bazu svakog brownieja vrlo je jednostavno napraviti, toliko jednostavno da to može i prosječan student kojemu je najveći doseg u kuhinji prekuhana tjestenina. Dobro, možda je ipak potrebno malo više iskustva, ali brownie je svakako najbolja motivacija da se to iskustvo i stekne. Sve što treba je slijediti recept u videu.

FOTO: FLICKR