LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Riječ koja je obilježila godinu na izmaku

Ksenofobija izabrana za riječ 2016. godine

Urednici portala Dictionary izabrali su riječ ksenofobija za riječ 2016. godine na temelju podataka o internetskim pretraživanjima desetaka tisuća ljudi.

Urednici portala Dictionary izabrali su riječ ksenofobija za riječ 2016. godine na temelju podataka o internetskim pretraživanjima desetaka tisuća ljudi.

Prema izboru portala Dictionary, ksenofobija je riječ 2016. godine Ovaj je portal sakupio podatke o pretraživanjima desetaka tisuća ljudi i otkrio kako su internetske pretrage reflektirale ponavljajuću temu naslova udarnih vijesti koje su novine i informativni portali obrađivali, a to je strah od drugog. Upravo je zato riječ ksenofobija odabrana kao riječ godine

Prema ovom portalu, ova riječ ima dvije definicije. U prvoj ona označava strah od ili mržnju prema ljudima iz drugih zemalja, kultura, odnosno, strancima. Druga definicija kaže kako riječ ksenofobija označava strah ili netrpeljivost prema običajima, načinu odijevanja, govora i sličnog osoba kulturološki drugačijih od nas samih.

 – Tijekom 2016. godine naslovi koji su se ticali roda, seksualnosti i rase dominirali su vijestima. Mnoge najveće priče ove godine fokusirale su se na načine na koje su osobe odnosno pripadnici neke grupe percipirani, razumijevani, prihvaćeni ili odbačeni. – stoji u izjavi za medije kojom su urednici portala Dictionary najavili svoj izbor.

Ovo je druga velika kuća koja je objavila svoj izbor riječi godine, nakon što je u studenom Oxford objavio svoj izbor riječi post-truth, koja označava situaciju u kojoj su osjećaji i osobna uvjerenja važnija od objektivnih činjenica u oblikovanju javnog mišljenja, kao riječi 2016. godine Do kraja godine očekuje se još izbor poznatog Merriam-Webstera te American Dialect Society, organizacije koja je i pokrenula ovu tradiciju prije više od četvrt stoljeća.

FOTO: WIKIMEDIACOMMONS