LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Jednostavne metode za zaštitu uređaja koji život znači

Današnji je dan proglašen Danom zaštite računala. Proslavite ga mijenjajući lozinku iz 12345 u nešto što će vas zbilja i zaštiti.

Današnji je dan proglašen Danom zaštite računala. Proslavite ga mijenjajući lozinku iz 12345 u nešto što će vas zbilja i zaštiti.

Dan zaštite računala ili Computer Security day obilježava se 30. studenog svake godine Obilježavanje je započelo 1988. godine jer su se 80-ih godina prošlog stoljeća sve više počela koristiti računala. Prvo ih je koristila vlada, a internet kakav poznajemo danas bio je u fazi razvoja. godine 1969. američko Ministarstvo obrane pokrenulo je ARPAnet, prethodnicu interneta, a tek je 1972. godine poslana prva elektronska poruka. Nakon 1981. godine i razvoja IBM Personal Computera započela je komercijalna proizvodnja osobnih računala. Tehnološkim napretkom i prilagođavanjem računala za svakodnevni život, a posebice razvojem interneta, pojavila se i potreba za većom zaštitom računala. Sustav koji će vam pomoći u borbi protiv različitih virusa dobar je antivirusni program. Podsjetimo, računalni virus zapravo je program koji, popularno rečeno, zarazi računalo tako da u druge programe unese kopiju samog sebe.

Najpopularniji programi koji će naštetiti vašem računalu trojanski su konji i crvi. Trojanski konj ili trojanac obično je glavni krivac za krađe korisničkih lozinki, brojeva kreditnih kartica i slično. S druge strane, česti su i različiti spyware i adware programi. Spyware predstavlja software kojemu je zadatak presretanje ili preuzimanje djelomične kontrole rada na računalu, a da vi to, naravno, ne znate. Adware poznati je oglašivački program koji će vam automatski prikazati ili skinuti oglase na računalo nakon što ste instalirali neki program ili koristili aplikaciju.  

Prvi zabilježeni napad virusa na računalo dogodio se 1982. godine i zvao se Elk Cloner, a zarazio je BOOT sektor disketa za Apple II računala. Svijet bilježi i viruse koji su djelovali na velik broj osobnih računala. Tako je poznat virus Love bug ili I LOVE YOU virus koji se širio isključivo jer su ljudi znatiželjno klikali na ljubavnu porukicu. Virus je 2000. godine zarazio 45 milijuna računala u jednom danu i napravio štetu od 8,75 milijardi američkih dolara. Još uvijek prisutan virus je Word.Concept iz godine 1995. godine koji je putem elektroničke pošte inficirao dokumente u Wordu. Iako ne nanosi stvarnu štetu, vrlo se brzo širi.

PHOTO: Funiest Memes

Kako proslaviti Dan zaštite računala? Svakako bi bilo dobro da konačno sjednete za stol i detaljno proučite svoje računalo, prijenosno računalo ili smartphone. Promijenite i lozinke na društvenim mrežama. Nemojte biti jedan od onih što se žali da mu je netko provalio šifru 12345. Da, i takvi postoje. Internetska stranica Temsid objavila je i listu najgorih lozinki za 2015. godinu. Amerikanci primjerice vole koristiti lozinke poput: 123456, password, football ili baseball. Nemojte koristiti ni hrvatske prijevode spomenutih riječi, nikako nisu sigurni. Neka vam najjače lozinke budu one za WI-Fi i važne račune. Još jedan odličan način proslave ovog dana je i nadogradnja zaštite. Opremite računalo novijim antivirusnim programima ili neka vam to napravi onaj zgodni kolega s informatike. Odličan dan, zar ne?!

FOTO: PINTEREST