LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati istraživanja

Konzumacija kanabisa može povećati rizik od pojave shizofrenije i psihotičnih epizoda

Znanstvenici s King's Collegea u Londonu proveli su istraživanje o utjecaju kanabisa na pojavu psihotičnih epizoda.

Znanstvenici s King's Collegea u Londonu proveli su istraživanje o utjecaju kanabisa na pojavu psihotičnih epizoda.

Znanstvenici iz Centra za ovisnost i mentalno zdravlje (CAMH) i King's Collegea u Londonu proveli su istraživanje koje je pokazalo da bi konzumacija kanabisa mogla dovesti do psihotičnih epizoda i shizofrenije, a rizik raste kod onih s predispozicijom za shizofreniju.

Psihotične epizode, ozbiljno mentalno stanje, simptom su teške depresije, bipolarnog poremećaja te čak i shizofrenije, a između ostalog mogu biti inducirane aktivnim spojem delta 9-tetrahidrokanabinol (delta9-THC). Istraživanje je pokazalo da je vjerojatnost od pojave ovog problema četiri puta veća kod osoba koje konzumiraju kanabis.

Rizik, prema istraživanju, ostaje čak i ako se koriste antipsihotici, a neki ga čak konzumiraju kako bi pojačali te epizode. Također, ne znači da će svatko tko konzumira marihuanu imati epizode jer to ovisi i o genetskoj pozadini.

Znanstvenici su na temelju 100 000 evidencija sudionika iz Biobanke utvrdili da postoji veza između genetike, konzumacije kanabisa i psihotičnih iskustava. Više od 4% njih pokazalo je neku vrste halucinacije ili zablude, dok je brojka porasla na 7% kod onih koji su u prošlosti koristili kanabis, a najizraženiji je rast kod onih koji imaju visok genetski rezultat za shizofreniju.
– Budući da je bodovanje genetskog rizika još uvijek u ranim fazama, istinski utjecaj genetike na odnos kanabisa i psihoze može biti čak i veći od onoga što smo ovdje pronašli. – rekao je psihijatar CAMH Michael Wainberg.
FOTO: PIXABAY