LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstveno istraživanje

Nova studija pokazala neobične razlike u koristima tjelovježbe kod žena i muškaraca

Studija je otkrila zanimljivu činjenicu razlikama u koristi redovite tjelovježbe kod žena i muškaraca. 

Studija je otkrila zanimljivu činjenicu razlikama u koristi redovite tjelovježbe kod žena i muškaraca. 

Da je u zdravom tijelu zdrav duh, otkrili su još stari Rimljani, a redovite tjelovježbe trebali bi se pridržavati svi – neovisno o dobi, spolu i slično. No, nova studija objavljena u časopisu Journal of the American College of Cardiology pokazala je da redovita tjelovježba ima drugačije učinke kod žena i muškaraca, piše Hina.
 


VEZANO: Ova nova metoda vježbanja omogućiti će vam željeni izgled!


 

Dugogodišnja studija s važnim rezultatima 


Odnosno, prema studiji žene koje redovito vježbaju imat će veću korist u odnosu na muškarce, posebno kada se radi o zdravlju krvožilnog sustava. Također je otkriveno da žene mogu kraće vježbati, ali ostvariti sličnu ili veću zdravstvenu korist, nego muškarci.

Studiju su proveli znanstvenici američkoga Nacionalnog instituta za zdravlje, koji su punih 20 godina pratili zdravstveno stanje velike grupe, od 400 000 muškaraca i žena u SAD-u.

Muškarac vježba u teretani, FOTO: Canva, ilustracija

Jedan od zaključaka bio je taj da žene koje redovito vježbaju imaju 24 posto manju vjerojatnost od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka tijekom razdoblja istraživanja. Nadalje, utvrđen je i 36 posto manji rizik od srčanog udara, moždanog udara i ostalih kardiovaskularnih problema, u usporedbi s onim ženama koje se ne bave tjelovježbom redovito.
 

VEZANO: Fitness vodič za studente: Kako vježbati u studentskoj sobi?



Kod muškaraca koji su redovito vježbali, vjerojatnost od preuranjene smrti je samo 15 posto manja, dok je vjerojatnost od smrtonosnog kardiovaskularnog ishoda tek 14 posto manja u usporedbi s onima koji se ne bave redovitom tjelovježbom.
 

Preporučeno trajanje treninga na tjednoj bazi


Prema tome je definirano koliko bi se trebalo vježbati na tjednoj bazi – muškarci oko 300 minuta umjerene tjelesne aktivnosti ili 110 minuta žešće tjelesne aktivnosti. 

Muškarac diže gumu u teretani, FOTO: Canva, ilustracija

Žene koje su tijekom istraživanja tjedno prakticirale 140 minuta umjerenih aerobnih vježbi, imale su 18 posto manji rizik od preuranjene smrti, dok je samo 57 minuta energičnih aerobnih vježbi tjedno bilo dovoljno za 19 posto manji rizik od smrtnog ishoda.

Muškarci su, da bi postigli jednaku korist od tjelovježbe poput žena, morali vježbati dvostruko više od njih. Tako je kod njih uočen 18 posto manji rizik od smrti nakon 300 minuta umjerene aerobne vježbe tjedno i 19 posto manji rizik nakon 110 minuta intenzivnog vježbanja tjedno.

Zaključno, neovisno o spolu osobe, redovita tjelovježba utječe na smanjeni razvoj kardiovaskularnih problema.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA