LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MOTIVACIJA

Kako ostati motiviran: 7 savjeta koji će vam pomoći da ostanete na pravom putu!

Donosimo sedam savjeta koji će vam pomoći da ostanete na pravom putu, koliko god da vam se to činilo teškim.

Donosimo sedam savjeta koji će vam pomoći da ostanete na pravom putu, koliko god da vam se to činilo teškim.

Mnogi kažu da je najteže započeti s nečim, no to ne mora uvijek biti tako. Nije ništa lakše nastaviti s redovitim odlaskom na trening, učenjem, meditiranjem ili sličnim. Prvi koraci jesu teški, a ako nakon nekog vremena ne vidite rezultate, još je teže ostati motiviran – bez obzira na to radi li se o tjelesnim promjenama (većim mišićima) ili o rezultatima na fakultetu. Ipak, važno je ne posustati i nastaviti se truditi koliko god možete – u konačnici, trud će se isplatiti, a do tada evo sedam savjeta, koji će vam pomoći da ostanete na pravom putu. 
 

1. Sjetite se zašto ste počeli 


Razmislite o tome što vas je prvotno potaknulo da se bavite određenom aktivnošću ili da više učite. Možete to napisati na papir i staviti na vidljivo mjesto, tako da vas stalno podsjeća na to.
 

2. Postavite realne ciljeve


Nemojte pretjerivati kada su u pitanju ciljevi – bolje je imati nekoliko manjih ciljeva, koje ćete nadmašiti na tjednoj ili mjesečnoj razini. Bit ćete znatno motiviraniji ako ostvarite više manjih ciljeva, oni će služiti kao svojevrstan pokretač. Jedna od metoda koje možete koristiti za to je SMART metoda.

SMART metoda, FOTO: Canva, Ilustracija
 

3. Ne uspoređujte se s drugima u prevelikoj mjeri


Uvijek će biti netko tko će moći dići teži uteg od vas ili ostvariti bolji akademski rezultat. No, neka vas to ne demotivira, i vi možete doći do toga, samo vam je možda potrebno više vremena. Nemojte razmišljati o tome koliko je vremena drugoj osobi trebalo da ostvari cilj poput vašeg. Pratite svoj tempo, radite na postizanju cilja i doći ćete do toga. U konačnici, važno je da ste uspjeli!
 

4. Okružite se pozitivnim ljudima


Obitelj ne možete birati, ali prijatelje možete. Vrlo je važno da se okružite pozitivnim ljudima, koji će vam pomoći da gurate naprijed, čak i kada se to čini nemogućim. Naravno, u redu je požaliti se prijateljima i potražiti podršku ili nekoga da vas samo sasluša, ali toksični i negativni ljudi ne bi trebali biti u vašoj blizini. 

Zagrljene prijateljice, FOTO: Canva, Ilustracija
 

5. Postavljajte nove ciljeve


Važno je da nakon što ispunite postavljene ciljeve, nastavite razmišljati o novim postignućima koja vas čekaju. Ne morate postaviti milijun ciljeva, ali nakon što ostvarite jedan, bit će vam puno lakše nastaviti niz.
   

6. Uzmite zasluženi predah


Važno je da se nagradite nakon ostvarenih ciljeva, pa čak i na one dane kad ne ostvarite sve što ste si zacrtali – sutra je novi dan, prepun mogućnosti.
 

7. Pronađite mentora


Puno je lakše ostvariti određene ciljeve ako se možete posavjetovati s osobom koja je bila na vašem mjestu. Bilo to u teretani ili u knjižnici – danas postoji niz besplatnih savjeta za trening, a možete i pitati nekoga koga često viđate u teretani da zajedno vježbate. Kada je u pitanju učenje, pokušajte pronaći nekoga sa svoje godine ili starijeg tko bi bio voljan objasniti vam ono s čime se mučite. Tako ćete brže ostvariti svoj cilj, ali i steći nova poznanstva.


Nadamo se da vam je ovih sedam savjeta pomoglo, sretno s ostvarenjem vaših ciljeva!
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA