LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sjednica Mladih RH

Udvostručen broj mladih koji pokreću vlastiti posao!

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na politiku zapošljavanja mladih na sjednici Savjeta mladih RH, ovakva je trenutna situacija.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na politiku zapošljavanja mladih na sjednici Savjeta mladih RH, ovakva je trenutna situacija.

Održana je druga sjednica Savjeta mladih RH, na kojoj je jedna od glavnih tema bila politika zapošljavanja mladih. Premijer Andrej Plenković iskoristio je priliku kako bi istaknuo nekoliko uspjeha postignutih u tom području, piše Hina.
 


VEZANO: Najbolja studentica na godini prijavila se na specijalizaciju, a dobile je druge dvije upitne kandidatkinje



Jedno od važnih postignuća povećanje je broja mladih zaposlenih na neodređeno radno vrijeme – porast sa 122 tisuće na 194 tisuće mladih.
 

„To je ozbiljna poruka sigurnosti posla, preduvjeta za zasnivanje obitelji i rješavanje stambenog pitanja.” – rekao je premijer, prema Hini.


Mladi u uredu, FOTO: Canva, ilustracija
 

Mladi sve više pokreću vlastite poslove


Također je spomenuo da je broj mladih zaposlenih na određeno vrijeme smanjen za 30 tisuća, sa 138 na 99 tisuća, ali i da je broj mladih ljudi koji su pokrenuli vlastiti posao udvostručen.
 

„Njih je sada 10 tisuća. Dakle, odvažili su se sami ići na tržište rada, mnogi od njih koristeći politiku aktivnih mjera zapošljavanja koje plasiramo niz godina kroz proračunske aktivnosti  i Zavod za zapošljavanje. – istaknuo je, piše Hina.


Premijer je spomenuo i porezno rasterećenje, koje se očitovalo u tome da mladi do 25 godina ne plaćaju porez na dobit, dok oni do 30. godine plaćaju tek 50 posto. Osim toga, velik broj mladih, njih 180 000, prošle je godine ostvarilo pravo na povrat poreza od ukupno 110 milijuna eura.

Osim toga, mladim obiteljima subvencioniraju se stambeni krediti te je tom mjerom 34 000 mladih obitelji riješilo svoje stambeno pitanje. Premijer se osvrnuo i na učenike, odnosno uvođenje jednosmjenske nastave u škole, ističući da djeca iz zemalja s takvim konceptom imaju komparativno bolje rezultate na PISA testovima.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA