LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Romantiziranje studentskog života i „dark academia”

Romantiziranje studentskog života kao način preživljavanja studija i povećanja produktivnosti ili idealiziranje stresa i nesanice?

Romantiziranje studentskog života kao način preživljavanja studija i povećanja produktivnosti ili idealiziranje stresa i nesanice?

Učenje do kasnih noćnih sati, pretraživanje nepregledne i mnogobrojne literature za seminar, ispijanje litara kave da biste imali energije sve to stići… Zvuči poznato?

Većina studenata vjerojatno može zamisliti takve situacije te se našlo u njima barem jednom tijekom svojeg akademskog života, ali sigurno ne svojevoljno. Ipak, postoje i studenti kojima je to ostvarenje idealnog studentskog života.

 


VEZANO: Studenti otkrivaju: najbolja mjesta za učenje u Zagrebu



O tome svjedoči i popularnost koncepta dark academia na društvenim mrežama. Dark academia (hrv. mračna akademija) naziv je za estetiku i supkulturu koja je postala aktualna tijekom pandemije, iako je na internetu prisutna još od 2015. godine, piše Bookish Brews.

Fokus je na akademskom životu i obrazovanju, humanističkim znanostima, umjetnostima, antičkoj i gotičkoj arhitekturi i klasičnoj književnosti. Film Društvo mrtvih pjesnika i knjiga Donne Tartt, Tajna povijest, savršeni su primjeri te estetike i načina života koji studenti idealiziraju.

Modom se ugleda na školske uniforme u internatima i stilove 1920-ih, 1940-ih i 1950-ih, glazba podrazumijeva klasičnu glazbu, a interijer obuhvaća prašnjave knjige tvrdih korica, kipove inspirirane antikom, prešano cvijeće, mračne knjižnice… Ta tajanstvena i nostalgična atmosfera, upotpunjena maglovitom i kišovitom jeseni, prevelikim kaputima, ispijanjem čaja i beskonačnim raspravljanjem o određenoj temi, upravo je ugođaj koji studenti idealiziraju i koji ih potiče na produktivnije učenje, ili možda malo poetičnije  podržava njihovu beskonačnu težnju za znanjem.
 

VEZANO:Ovo sveučilište uvodi poslijediplomski studij iz magije i okultizma


 
Glavne osobine studenata koji prihvate tu estetiku / način studiranja jesu, prije svega, neobjašnjiva strast i želja za učenjem. Naravno, može ostati na onom vizualnom, odnosno na načinu odijevanja ili uređenju interijera, ali nerijetko studenti uključe različite aktivnosti u svoju svakodnevicu, poput pisanja pisama (nalivperom, na pisaćoj mašini), pisanje i čitanje poezije ili jednostavno unedogled istražuju teme, koje ih zanimaju mimo studija. Ta romantična atmosfera pomaže razbijanju monotonije današnjeg, modernog načina života te da se poveća produktivnost.
 
Ta je estetika sama po sebi poprilično bezopasna, ali neki kritičari smatraju da vodi prekomjernom radu i učenju čak i pod velikim stresom te da dugoročno može imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje, jer se vlastita vrijednost poistovjećuje s ulogom studenta te ovisi o produktivnosti i perfekcionizmu.

 
Također, romantiziranje akademskog života može dovesti do namjernog ili nenamjernog ignoriranja ili čak idealiziranja problema poput seksizma, rasizma, nepravednih profesora, neprofesionalnog ili nezdravog okruženja koje može nastati na predavanjima itd.
 

VEZANO: Za brucoše i neodlučne: učenje u knjižnici vs. učenje kod kuće



I sama je estetika kritizirana, budući da se najčešće usredotočuje na eurocentrične fizičke karakteristike i zapadnu umjetnost, književnost i glazbu, ignorirajući ostale dijelove svijeta i stvarajući nedostižni ideal. Kada se pogledaju rezultati pretraživanja na društvenim mrežama, oni rijetko kad uključuju nebijele ljude ili ekvivalent koji uključuje druge, nezapadne kulture.

 
Dark academia zapravo je eskapistički oblik studiranja i življenja, koji je uhvatio maha tijekom razdoblja pandemije i izolacije, u principu onda kad je studentima najviše i trebao. Iako se radi o naizgled bezazlenom romantiziranju studija i svakodnevice, ne treba zanemariti važnost mentalnog zdravlja, odmora i održavanja međuljudskih odnosa, ali i razumjeti i prihvatiti ne tako idealne aspekte studiranja.

FOTO: UNSPLASH VIA CANVA, ILUSTRACIJA