LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odbijeno 87 posto prijedloga za Uredbu

Donosimo važne odluke sa 6. sjednice Rektorskog zbora RH

Na sjednici se raspravljalo o važnim prijedlozima i dokumentima,

Na sjednici se raspravljalo o važnim prijedlozima i dokumentima,

Održana je 6. sjednica Rektorskoga zbora Republike Hrvatske u akademskoj godini 2022/2023., a održana je u novoj zgradi Sveučilišta u Zagrebu. Na dnevnom redu pronašlo se nekoliko važnih tema: Uredba o programskom financiranju visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta u RH te provedeno savjetovanje s javnošću o ovom dokumentu, nacrt prijedloga nastavnih i stručnih elemenata Nacionalnih sveučilišnih, umjetničkih i znanstvenih kriterija te razvoj akademskoga sporta. 

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu uredbe o programskom financiranju javnih visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta u Republici Hrvatskoj bilo je otvoreno od 25. svibnja do 9. lipnja 2023., Ministarstvo znanosti i obrazovanja potom je 6. srpnja objavilo izvješće o provedenom savjetovanju te je konačni prijedlog Uredbe uputilo na razmatranje Vladi RH, koja je ovaj akt usvojila na svojoj sjednici održanoj 13. srpnja 2023., stoji na portalu Sveučilišta. 

Sveukupno je na prijedlog Uredbe pristiglo 174 prijedloga i komentara, ali je prihvaćeno samo njih sedam. Odbijeno je čak 60 primljenih komentara i prijedloga, njih 15 je djelomično prihvaćeno, a za njih 90 rečeno je da su “primljeni na znanje”. Zaključno, 87.35 posto pristiglih prijedloga nije uvaženo, a samo njih 4.02 posto je prihvaćeno, što je dovelo do odluke da se prvotno predložena Uredba nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću neće promijeniti. 

Na sjednici se raspravljalo i o radnom materijalu prijedloga nastavnih i stručnih elemenata Nacionalnih sveučilišnih, umjetničkih i znanstvenih kriterija koji je za sjednicu pripremilo Povjerenstvo RZ-a.  

Riječ je o radnim materijalima koji predstavljaju podlogu za daljnji rad na pripremi dokumenta koji RZ, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, mora predložiti Nacionalnom vijeću za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, stoji u objavi portala Sveučilišta. 

Konačni prijedlog dokumenta trebao bi biti gotov u rujnu, a zatim ide na raspravu unutar akademske zajednice. Nakon povratnih komentara RZ će pripremiti konačni dokument koji će se kao prijedlog uputiti Nacionalnom vijeću. 

Na sjednici je predsjednik Hrvatskoga akademskoga sportskoga saveza (HASS) Haris Pavletić održao predstavljanje projekta UniSport Healthšto je navelo članove RZ-a na razmišljanje o daljnjim koracima u razvoju akademskoga sporta, odnosno o sportašima koji studiraju na visokim učilištima u RH. U konačnici je Rektorski zbor odlučio podržati HASS u daljnjem radu.
FOTO: UNSPLASH