LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podvojena mišljenja znanstvenika

Znanstvena studija: Sustav Golfske struje mogao bi se urušiti već 2025. godine

Nova znanstvena studija uzburkala je znanstvene vode.

Nova znanstvena studija uzburkala je znanstvene vode.

Golfski sustav pokreće atlantske struje te utječe na vrijeme u zapadnoj Europi, a njegov kolaps doveo bi do snižavanja temperature i katastrofalnih klimatskih utjecaja. No, neki od vodećih stručnjaka ne slažu se s tom studijom jer, kako kažu, nije utemeljena, prenosi BBC.

Posljednja procjena Međuvladina panela za klimatske promjene zaključila je da se sustav, poznat kao Atlantic Meridional Turning Circulation (Amoc), neće urušiti tako brzo kao što studija predviđa. No, njezin autor Peter Ditlevsen sa Sveučilišta u Kopenhagenu i dalje stoji pri svom uvjerenju.

Postojala je zabrinutost da ova struja slabi sve otkada imamo njezina mjerenja – od 2004, rekao je za BBC.

Ako dođe do rušenja Amoc-a, moglo bi doći do snižavanja temperature do 10 ili 15 stupnjeva u Europi. Uz to, moglo bi doći do podizanja razine mora u istočnom dijelu SAD-a te do promjena s kišom, što bi uvelike utjecalo na poljoprivredu.

Dotična znanstvena studija objavljena je u časopisu Nature Communications, a za zaključke je koristila podatke o temperaturi površine mora koji se protežu unazad do 1870. godine kao način procjene promjene jačine struja tijekom vremena. Na temelju tih podataka, zaključili su da bi Golfska struja mogla propasti između 2025. i 2095. godine.

Međutim, neki znanstvenici kažu da ne postoje dokazi koji bi sa sigurnošću potvrdili da dolazi do opadanja Amoc-a.
FOTO: UNSPLASH