LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BRIGA ZA ZDRAVLJE

Znate li koliko vode trebate piti da bi bilo dovoljno? Žeđ je već pokazatelj dehidracije, zato je važno unositi tekućinu redovno

Važno je napomenuti da trebate piti vodu prije nego što osjetite žeđ, jer je žeđ zapravo kasni pokazatelj dehidracije.

Važno je napomenuti da trebate piti vodu prije nego što osjetite žeđ, jer je žeđ zapravo kasni pokazatelj dehidracije.

Voda je neophodna za održavanje zdravlja našeg tijela. Bez obzira na to koliko često to čujemo, ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno osigurati da redovito unosimo dovoljno tekućine kako bismo održali hidrataciju.

Preporučene količine dnevnog unosa tekućine variraju ovisno o spolu, ali također se mogu mijenjati ovisno o drugim čimbenicima. Općenito, preporučuje se da muškarci unose oko 3,0 litre tekućine dnevno, dok je preporuka za žene nešto niža, odnosno 2,2 litre. Važno je napomenuti da ovaj unos uključuje vodu, ali također i druge tekućine koje unosimo putem hrane i pića. Također, važna informacija je i da se ta količina povećava s fizičkom aktivnosti.

Trebate piti vodu prije nego osjetite žeđ, jer je žeđ zapravo kasni pokazatelj dehidracije. Kada osjetite žeđ, vaše tijelo već je blago dehidrirano te je upravo iz tog razloga važno redovito unositi tekućinu tijekom dana kako biste održali hidrataciju tijela.
FOTO: UNSPLASH