LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OSLIKAVA TRENUTNE PROBLEME

Sarajevski filmski festival za mlade donosi film koji se bavi utjecajem reality showova na društvo i napadima na novinare

Film "Pored tebe" izaziva veliku pažnju javnosti, a u njemu se govori o borbi građana Srbije protiv režima te utjecaju reality showova na društvo.

Film "Pored tebe" izaziva veliku pažnju javnosti, a u njemu se govori o borbi građana Srbije protiv režima te utjecaju reality showova na društvo.

Omladinski filmski festival Sarajevo donosi u svom natjecateljskom dijelu ovogodišnjeg programa nekoliko filmskih ostvarenja, a jedno od najzanimljivijih je film "Pored tebe" redatelja Stevana Filipovića, koji već izaziva veliku pažnju javnosti.

Ovaj film oslikava trenutnu borbu građana Srbije protiv sustva i prikazuje mnoge probleme i mane sustava. Radnja filma se fokusira na napade na novinare te podsjeća na ubojstvo novinarke Dade Vujasinović koje se dogodilo 9. travnja 1994. godine, za vrijeme ratnih događanja u Bosni i Hercegovini. Ubojstvo novinarke nikada nije razriješeno, a institucije su godinama tvrdile da je riječ o samoubojstvu. U traileru filma, piše Index.hr, vidimo snimku iz jedne emisije u kojoj Dada Vujasinović govori kako ju nije strah

Film također problematizira utjecaj reality showova na društvo, ističući promociju vulgarnosti i normalizaciju nasilja. Redatelj Stevan Filipović prikazuje kontrolu medija koju vrše kadrovi Aleksandra Vučića, ali i propuste institucija tijekom pandemije COVID-19.

Simbolično, glazbena podloga filma je srpska verzija pjesme "Bella Ciao", koja je postala himna prosvjeda u Srbiji protiv nasilja.
FOTO: UNSPLASH