LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi nacrt Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti

Hrvatska akademska zajednica podržava novi Zakon, tvrdi da će vratiti visokoobrazovni kadar

Novi Nacrt Zakona o viskom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti pozdravili su i članovi studentske i alumni organizacije HAZ.

Novi Nacrt Zakona o viskom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti pozdravili su i članovi studentske i alumni organizacije HAZ.

Alumni organizacija Hrvatska akademska zajednica izjavila je da u potpunosti podržava prijedlog novog Nacrta Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji predlaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Novi Nacrt Zakona, kako ističu iz HAZ-a, želi odgovoriti na potrebe društva i gospodarstva, a posebice želi približiti hrvatski visokoobrazovni okvir europskim standardima. Zakon će, navode, uvesti stratešku ulogu države u smislu odobravanja osnivanja novih visokih učilišta, a također će se uvesti i rješenja koja doprinose većoj transparentnosti i etičnosti rada visokih učilišta poštujući pritom autonomiju sveučilišta. Uvode se i upisne kvote koje će uskladiti programe s potrebama tržišta rada, a programskim financiranjem će se poticati i suradnje visokih učilišta, odnosno istraživačkog sektora s gospodarskim subjektima što će za rezultat imati kvalitetniji transfer znanja i novih tehnologija, kao i usklađivanje obrazovnih ishoda s potrebama poslodavaca.
 


VEZANO: Nacrt Zakona o visokom obrazovanju stavljen na javnu raspravu: studentski predstavnici ipak ostaju u fakultetskom vijeću



Niz odredbi koje su uvrštene u ovaj Nacrt odrazit će, tvrde iz HAZ-a, napokon puni potencijal dualnog visokog obrazovanja prepoznajući ulogu sveučilišnog i stručnog visokog obrazovanja kao međusobno povezane i ovisne programe učenja koji jedino u simbiozi mogu pripremiti mlade naraštaje i radnu snagu za kompetitivno suvremeno tržište rada odnosno dinamična ekonomska kretanja unutar Hrvatske, ali i Europske unije.

- Prijedlog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti nedvosmisleno u fokus stavlja sustav visokog obrazovanja te uz jasne, pozitivne i reformske prijedloge u cjelokupnoj vertikali sustava znanosti i visokog obrazovanja potvrđuje namjeru za iskorakom u kreiranju novih i provođenju obrazovnih politika u RH - poručio je Karlo Kolesar, nacionalni predsjednik Hrvatske akademske zajednice.

Prema HAZ-u, korak u budućnost je i uvođenje digitalnih diploma u skladu s digitalnom tranzicijom društva i mobilnosti koja iziskuje od modernog društva brzu i interoperabilnu razmjenu podataka. Dodatna internacionalizacija će se postići povezivanjem numeričkih ocjena 1-5 s alfabetnim sustavom od A-F po uzoru na najuspješnija međunarodna sveučilišta, odnosno svjetski poznate obrazovne sustave.

Kao rezultat svih noviteta u ovom Zakonu, dodaju, omogućuje se brža vertikalna i horizontalna prohodnost, kako studenata tako i profesora, doktoranada i istraživača, a što bi u konačnici trebalo omogućiti  zadržavanje mladih u Hrvatskoj, privlačenje kvalitetnih kadrova iz Europske unije i svijeta ali, i povratak znanstvenog i visokoobrazovanog kadra u Hrvatsku.

FOTO: PEXELS