LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novinari o novinarstvu

Panel o istraživačkom novinarstvu: „Novinarstvo može opstati na istraživačkim pričama”

Neki od najpriznatijih hrvatskih novinara gostovali su na panelu o stanju istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj.

Neki od najpriznatijih hrvatskih novinara gostovali su na panelu o stanju istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj.

Koliko hrvatski novinari imaju resursa i podršku u svojim redakcijama za istraživanje svih vrsta pronevjera, zlostavljanja, utaja, krađa i prevara? Kako nastaviti raditi svoj posao ako si zbog njega završio pretučen u bolnici? Koliko lokalni mediji u manjim sredinama mogu zadržati svoju neovisnost?

To su samo neka od pitanja na koja su jučer odgovarali sudionici panela Istraživačko novinarstvo  U mreži crnog tržišta održanog u Hrvatskom novinarskom domu. Povod za diskusiju nekih od značajnijih novinarskih imena u domaćem medijskom prostoru, Ivana Pandžića, Dušana Miljuša, Anuške Delić, Ane Raić Knežević i moderatorice Eme Branice, bio je istraživački serijal Mariana van Zeller: U raljama crnog tržišta, koji se u nedjelju, 27. veljače premijerno počinje prikazivati na National Geographic kanalu.

Glavna protagonistica iskusna je portugalska novinarka Mariana van Zeller koju, između ostalog, pamtimo po dokumentarcu o zlouporabi lijekova na recept za koji je osvojila nagradu Peabody. Zbog svojih se priča ne jednom našla u vrlo opasnim situacijama no to ju, kao ni paneliste, nikad nije pokolebalo da nastavi tragati za istinom.

– Ta satisfakcija kada svojim tekstovima uspijete nešto promijeniti je jača od bilo koje prijetnje. Iako se često pitam moram li glavom kroz zid, svjestan sam da novinarstvo i ozbiljni mediji mogu opstati jedino na vjerodostojnim tekstovima – istaknuo je novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš koji je zbog svojih tekstova o mafiji 2018. godine teško pretučen bejzbolskim palicama ispred svoje zgrade.

Nadovezala se Telegramova istražiteljica Ana Raić Knežević koja se također često mora nositi s teretom uvreda i prijetnji zbog obavljanja svog posla.

– Oni koji govore u javnom prostoru moraju biti svjesni težine svojih riječi jer kada novinare javno optuže da pišu laži, ljudi nas nakon toga počnu osuđivati ili još gore, prijetiti nam. 

Anuška Delić, osnivačica Centra za istraživačko novinarstvo u jadranskoj regiji, koja je 13 godina radila u slovenskom Delu, smatra kako publika danas od medija najvećim dijelom traži samo zabavne sadržaje dok oni imaju puno važniju ulogu u izgradnji demokratskog društva.

– Mnogi nisu svjesni odgovorne uloge istraživačkih novinara, no velikim dijelom smo si u tome i sami krivi jer nismo poduzimali sve što smo mogli kako bi ojačali našu profesiju.

Da današnje društvo treba više ulagati u kvalitetno novinarstvo pokazuje svojim primjerom novinar 24 sata Ivan Pandžić, koji je odlučio stipendirati mlade novinare odvajajući od svoje plaće jer kako kaže, bez solidarnosti nema napretka društva ni države, pa tako ni novinarstva. U inicijativi ga je podržala njegova redakcija i trenutno financiraju četvero novinara koji su pokazali volju i trud da napreduju u svojoj profesiji.

National Geographic također je odlučio pridonijeti razvoju novih generacija novinara i ukazati na važnost istraživačkog novinarstva. U suradnji sa zagrebačkim Fakultetom političkih znanosti pokreće inicijativu Follow the trace, u kojoj će studenti raditi na istraživačkim pričama, a tri najbolje bit će nagrađene.

FOTO: MATEJ GRGIĆ / PRESS