LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rektorova i dekanova nagrada

Ove nagrade idu samo iznimno uspješnim i vrijednim studentima

Osim znanstvenih i umjetničkih radova vrednuju se i uspjesi na raznim natjecanjima te društveno koristan rad u akademskoj zajednici.

Osim znanstvenih i umjetničkih radova vrednuju se i uspjesi na raznim natjecanjima te društveno koristan rad u akademskoj zajednici.

Sveučilište u Zagrebu i sastavnice nagrađuju studente koji se tijekom svojeg studija iznimno trude, a njihov akademski uspjeh kontinuirano raste.

Dekanova nagrada

Sastavnice Sveučilišta u Zagrebu najboljim studentima na pojedinom fakultetu dodjeljuju nagradu za postignut najbolji uspjeh na završetku preddiplomskog ili diplomskog studija, najbolji uspjeh na pojedinoj studijskoj godini, za studentske znanstvene radove i umjetnička ostvarenja te za sudjelovanje u individualnim i timskim sportskim natjecanjima koje organizira Sveučilište, poznatije kao UniSport. 

Dekanove nagrade najčešće se dijele kada sastavnice Sveučilišta slave svoj dan. Osim pisanog priznanja sastavnice nerijetko nagrade studente s nemalim novčanim iznosom.

Osim studentima dekanova nagrada dijeli se i zaposlenicima fakulteta, kao i fizičkim i pravnim osobama izvan fakulteta, i to za posebne zasluge za unaprjeđenje rada te razvoj i promociju neke od sastavnica.

Rektorova nagrada

Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu dodjeljuje se studentima za izniman individualni ili timski znanstveni ili umjetnički rad, posebne natjecateljske uspjehe pojedinaca ili timova te za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici. Istome studentu Nagrada se u pravilu može dodijeliti samo jedanput.

Sveučilište u Zagrebu navodi da je jedan od temeljnih ciljeva nagrade poticaj za studentsko stvaralaštvo koje je ključno za razvoj kritičkog rasuđivanja i kreativnosti, navike samostalnog obrazovanja te stjecanje dodatnog znanja i istraživačkih vještina. Osim toga, nagrađuje se osobna izvrsnost, kreativnost i ustrajan rad uz usvajanje najviših etičkih i profesionalnih standarda osobnog djelovanja.

Natječaj za Rektorovu nagradu raspisuje se početkom kalendarske godine za akademsku godinu u tijeku, a studenta prijavljuju čelnici sastavnica ili rektor ispunjavanjem obrazaca objavljenim na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu. U akademskoj godini 2020/2021. rektor Damir Boras podijelio je 175 nagrada studentima u najrazličitijim područjima.

Svaka sastavnica Sveučilišta, kao i samo Sveučilište, određuje uvjete i kriterije koje je potrebno ispuniti prije nego što nagrada dođe u ruke studenata. 

Uz to, postoje posebne upute za pisanje i tehničko opremanje studentskih radova koji se predlažu za dodjelu Rektorove nagrade. 
Detaljni pravilnici o nagrađivanju studenata mogu se pronaći na službenim web-stranicama određenog fakulteta i Sveučilišta. 
FOTO: UNSPLASH