LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ukinuta odluka stožera

Predsjednik Ustavnog suda: Protuustavno je od studenata na fakultetima tražiti COVID-potvrde

Fakulteti više neće moći od studenata tražiti COVID-potvrde za ulazak u zgradu fakulteta. 

Fakulteti više neće moći od studenata tražiti COVID-potvrde za ulazak u zgradu fakulteta. 

Ustavni sud odbio je zahtjev 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja koji su tvrdili da uvođenje COVID potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito. Međutim ukinuta je mjera Stožera vezana za studente, izvijestio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, prenosi HRT

– Stožer je propisao iznimke od primjene COVID potvrda. Iznimka se odnosi i na studente koji nisu morali pri ulasku na fakultet predočiti potvrde, osim ako drugačije ne odluči pojedino učilište. Međutim, daj dio smo ukinuli, smatramo da je to protuustavno. To nema veze s autonomijom Sveučilišta. Tu se radi o epidemiološkim mjerama koje se moraju primjenjivati na sve – naglasio je Šeparović.

Ustavni sud prihvatio je razloge zašto studenti ne trebaju imati COVID potvrde, ali nije prihvatio da bi pojedina učilišta mogla drukčije odlučivati, objasnio je Šeparović. To znači da pojedini fakulteti više neće moći od studenata tražiti COVID-potvrde za ulazak u zgradu fakulteta. 

Podsjetimo, tu su odluku donijeli Filozofski fakultet u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Kineziološki fakultet u Zagrebu, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu te još nekoliko fakulteta.

Sudac Šumanović smatra da je testiranje pritisak na cijepljenje, a suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec smatraju da se radi o primjeni članka 17 i drugačije gledaju na načelo razmjernosti. Odluka i obrazloženje izdvojenih mišljenja, najavio je Šeparović, bit će dostupna na internetskim stranicama Suda za osam dana.

FOTO: UNSPLASH