LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Književno blago

U NSK vraćena još jedna vrijedna knjiga ukradena tijekom pljačke osamdesetih godina

Dio građe koji je otuđen tijekom velike pljačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu je vraćen, a za dijelom se još uvijek traga.

Dio građe koji je otuđen tijekom velike pljačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu je vraćen, a za dijelom se još uvijek traga.

Dizionario geografico portatile švicarskog geografa i kartografa Isaaka Broucknera (1686. – 1762.), kraljevskog geografa francuskog kralja Louisa XV., vrijedna knjiga otuđena 1987. godine, vraćena je u petak Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Knjigu su glavnoj ravnateljici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ivanki Stričević predali ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici mr. sc. Jasen Mesić.

– Posebno je važno senzibilizirati javnost na povrat otuđenog knjižnog blaga, proces u kojem su uključeni brojni stručnjaci s različitih područja, od knjižničara i povjesničara do diplomatskih i policijskih službenika – istaknula je ministrica Obuljen Koržinek, nakon što je veleposlanik Mesić iznio podatke o procesu pronalaska i povratka knjige, a ravnateljica Stričević zahvalila na naporima i aktivnostima koje se poduzimaju u povratku nacionalnog književnog blaga.

Riječ je o drugom venecijanskom izdanju dvotomnog djela Dizionario geografico portatile otisnutom u čuvenoj venecijanskoj tiskari obitelji Remondini, koje ima status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske, a bilo je dijelom fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu o čemu svjedoči postojeća dokumentacija. Otuđeno je uz veliki broj drugih vrijednih primjeraka knjižnične građe u velikoj pljački Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koju je osamdesetih godina 20. stoljeća počinila tročlana skupina zajedno s Aleksandrom Millesom na čelu. Dio otuđene građe je vraćen, a za dijelom se još uvijek traga.

Djelo sadrži abecedno popisane dotada poznate geografske entitete cijeloga svijeta s kratkim pojašnjenima o njihovu smještaju, administrativnoj pripadnosti te s potrebnim brojčanim pokazateljima poput geografske dužine i širine. Prvi svezak djela koji sadrži geografske entitete od A do KY još uvijek nedostaje, dok se u vraćenom primjerku nalaze geografski entiteti popisani od L do ZW.

Vraćanje knjižnog blaga Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu rezultat je uspješne dugogodišnje suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske te Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske – našim Veleposlanstvom u Talijanskoj Republici.

Među ostalim vraćenim djelima nalazi se i rijedak primjerak knjige Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens Caesarea Longinusa iz 1614. godine, koje je Knjižnici vraćeno u studenom 2020. te djelo Selenographia sive Lunae descriptio atque accurata tam macularum eius, quam motuum diversorum … delineati Johannesa Heveliusa, vraćeno u srpnju 2019. godine.
FOTO: PIXABAY