LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za početnike, ali i iskusne

Java edukacije za sve one željne znanja i certifikacije

Jednom kada svladaš Javu uz pomoć edukacija koje ti donosimo u nastavku članka, možeš se vrlo lako prebaciti i na druge programske jezike.

Jednom kada svladaš Javu uz pomoć edukacija koje ti donosimo u nastavku članka, možeš se vrlo lako prebaciti i na druge programske jezike.

Programiranje postaje sve zanimljivije zanimanje. Odlični radni uvjeti i mogućnost biranja poslodavca koji ti odgovara, samo su dio onoga što te privlači? Ako ne znaš koji programski jezik izbrusiti, spremi se za visoki start i kreni s Javom.
 

Zašto? Java je jedan od najpopularnijih (i najčešće) korištenih programskih jezika. Jednostavna je za naučiti zbog engleske sintakse pa ćeš s lakoćom kuckati kod. Ono što je još važno za vrhunsku programersku karijeru je: široka primjena, bogat API, hrpa open-source libraryja i moćan IDE.

Iako za razliku od gosta, Javaša nikad nije dosta – ovo ne mora biti tvoja finalna odluka. Jednom kada svladaš Javu, možeš se vrlo lako prebaciti na druge programske jezike.

Kako naučiti Javu? Dobro pitanje! Preleti sljedeće redove i odaberi pristup koji ti najbolje odgovara iz seta probranih edukacija.
 

Vestigo Java edukacija


Uskoro kreće novi ciklus edukacije o Java programskom jeziku u Vestigu s visokim startom u ožujku 2022. godine. Edukacija se sastoji od šest modula i traje do sredine svibnja, a za prisustvovanje na svim modulima i marljivo riješene zadaće – dobit ćeš potvrdu o edukaciji. Ako si s PMF-a super je stvar što uz potvrdu dolaze i 2 ECTS boda upisana u diplomu supplement.

Svaki modul sastoji se od 1 predavanja u trajanju od 5 sati. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, predavanja ćeš slušati online ili pak zakoračiti u prostorije Vestiga i uživo učiti od strane iskusnih mentora.

Tijekom predavanja imaš priliku rješavati konkretne primjere iz prakse, a naučeno na predavanju pretočit ćeš u samostalno riješenu zadaću. Vestigo mentori napravit će code review tvojih zadaća i poslati ti feedback na mail.

Pri(Java) je moguća do 28.2.2022. putem linka za sve studente i studentice diplomskih studija s Matematičkog ili Fizičkog odsjeka PMF-a te studente diplomskih studija tehničkih fakulteta. Sve što ti treba je malo dobre volje i vlastito računalo na edukaciji.
 

FOTO: Pixabay
 

Codecademy


Codecademy je odlična platforma za početnike i one malo iskusnije. Uz besplatnu verziju možeš vrlo lako naučiti osnove programiranja u Javi i završiti edukaciju s gotovim projektom, kao što je kalkulator. Svidjet će ti se što je Codecademy interaktivan i jednostavna za korištenje. Uvijek možeš prijeći na Pro verziju, koja te za razliku od besplatne priprema za posao gradeći nešto ozbiljnije vještine i po završetku ćeš dobiti certifikat. Sve što trebaš je pristup internetu i možeš početi. Ako zapneš, samo te par klikova te dijeli od rješenja.
 

Educative


Educative je izvrsna platforma jer ti pomaže da što prije kreneš kuckati kod. Kada kreneš učiti Javu vrlo vjerojatno ćeš imati poteškoća prilikom procesa setupiranja IDE-a i instalacije softwarea, ali Educative ti daje vjetar u leđa i pokriva čak i taj dio. Ako želiš za početak učiti Javu u browseru, omogućeno ti je i to. Rješavat ćeš zanimljive izazove i kvizove, a proces učenja je zaista brži od video predavanja. Ako si početnik možeš krenuti s ovom edukacijom, a na kraju te čeka certifikat.

FOTO: Unsplash


Udemy


Prije nego što kreneš tražiti svoj idealan fit Java edukacije u bespućima Udemy platforme, moraš imati na umu da je riječ o video predavanjima bez mogućnosti upisivanja koda, traženja točnog rješenja kada zapneš (osim ako ne premotaš malo video) i nema pretjerane interakcije. Odlična je platforma ako već imaš iskustva da nadopuniš svoje znanje, no može ti biti dosta zahtjevno na samom početku. Udemy ćeš često posjetiti i kada počneš raditi u Javi. Svoje znanje moraš kontinuirano nadopunjavati, a ovo je pravo mjesto upravo za to.

Osnovna znanja možeš uloviti putem besplatnih predavanja, koja će te na jednostavan i lagan način naučiti o osnovnim principima programiranja u Javi. Želiš li zagrebati malo dublje od površnog znanja, imaš na raspolaganju preko 10.000 edukacija.

Ako si potpuni početnik, kreni od teorije. Pripazi na ocjene same edukacije i pročitaj par osvrta da dobiješ dojam o kakvom se predavanju radi. Cijene edukacija dosta variraju, kao i kvaliteta predavača (i predavanja). U slučaju da već imaš korisnički račun na ovoj platformi, sigurno znaš da dosta često imaju akcije pa ćeš sigurno uloviti dobro predavanje po vrlo pristupačnoj cijeni. Uglavnom je riječ o desetak dolara, koji ti donose veliko znanje.

FOTO: UNSPLASH